Mladenci u BiH sve češće dobivaju prazne koverte

Iskustva u našoj zemlji pokazala su da u prosjeku oko pet posto koverti bude prazno pa mladenci sve manje mogu računati na to da će uspjeti pokriti troškove svadbenog slavlja, a još manje da će im nešto ostati za provod na medenom mjesecu.

Nepisano je pravilo da rodbina i prijatelji trebaju darivati mladence minimalno u novčanoj protivrijednosti "stolice" koja je za njihovu nazočnost plaćena, odnosno, u prosjeku, između 50 i 300 maraka.

Bišćanka S. A. (identitet poznat redakciji) i njen muž neugodno su se iznenadili kada su nakon vjenčanja među pedesetak koverti koje su im zvanice uručile otkrili i sedam praznih.

"U četiri su bile čestitke bez ikakvog teksta, dok su tri bile potpuno prazne. To nas je veoma iznenadilo jer smo na vjenčanju imali 150 gostiju, a nismo organizirali ni tzv. kićenje maramicama, baš zbog krize, da našim gostima ne bude neugodno. Zašto su neki, ipak, dali prazne koverte, nije nam jasno" kaže naša ova Bišćanka.

Proslava rođendana

Da ovakva praksa nije uobičajena samo na vjenčanjima, pokazuje i primjer Cazinjanke A. A., koja je kćerki organizirala proslavu prvog rođendana. Od pedesetak gostiju četvero ih je "počastilo" praznim kovertama.

"Ne mogu vjerovati da neko nije mogao izdvojiti 10 KM za dijete, već ima obraza da daje praznu kovertu. Najžalosnije je što sumnjam na to tko bi to mogao biti i riječ je o prilično imućnim ljudima koji rade u inozemstvu" kaže Avazova sagovornica iz Cazina.

Zaduživanje za frizuru

U agencijama za organizaciju vjenčanja radi privatnosti svojih klijenata nisu željeli navoditi konkretne primjere, ali objašnjavaju da ovakvi slučajevi nisu rijetkost.

"Sve ovisi od strukture gostiju. Ako se vjenčava dvoje 17-godišnjaka, pa je pola sale njihovih prijatelja iz škole, onda bude više takvih koverti. Ipak, kod nas se ljudi još, i pored teške materijalne situacije, trude ispoštovati običaje, pa su spremni i zadužiti se da imaju za frizuru, odijelo i slično" ispričali su u jednoj agenciji.

Dnevni avaz