Među najutjecajnijim Instagram djevojkama regije i Mostarka Ines

ines

... vezana uz blog ili posao već je u tu sa ciljem da osoba postane ono što danas tako često i rado izgovaramo - influencer. No, što to uopće znači i kako izgleda u našoj regiji?
Business dictionary definira influencere kao osobe koje imaju moć utjecati na nečiju odluku o kupovini zbog svog (pravog ili umišljenog) autoriteta, znanja, pozicije ili veze.

Zvuči zastrašujuće, no u kontekstu društvenih mreža pod tim se terminom misli na ljude koji (uglavnom) na Instagramu reklamiraju proizvode ili brendove kako bi svoje pratitelje potaknuli na kupnju nekog proizvoda. Ok, to možda i jest zastrašujuće no, obično to kreće od želje da osoba promovira svoj rad, radilo se o karijeri u nekoj industriji ili jednostavno o blogu, prenosi Buro24.

Takav je oblik influencera prisutan i u našoj regiji. Radi se uglavnom o modnim blogericama ili ženama koje se ističu svojim stilom odijevanja na temelju čega su skupile zavidan broj pratitelja na Instagramu i postale influencerice u našoj regiji, ali i šire. Izdvojili smo stoga osam Instagram profila regionalnih influencerica čija su imena poznata diljem svijeta na temelju njihovog djelovanja na društvenim mrežama.

Anja Stojković, @anjastojkovic10, 10k

Kći bivšeg srpskog nogometaša Dragana Stojkovića i supruga rally vozača Huga Valentea, Anja Stojković, na svom Instagram profilu svakodnevno dijeli odjevne kombinacije koje su joj donijele više od 10 tisuća pratitelja. Rođena je u Francuskoj, a odrasla je u Japanu za koji kaže da je oblikovao njezin stil, no inspiriraju je i stylish blizanke Sama i Haya Khadra, kao i Anna Dello Russo. Uz odjevne kombinacije Anja na svom Instagram profilu objavljuje i fotografije s događaja na koje odlazi zahvaljujući svom društvenom statusu, kao što su primjerice revije na Tjednu mode u Parizu. Srpski Elle ju je nedavno proglasio svojom "it" djevojkom mjeseca.

Ines Miskin, @inesmiskin, 13.6k

Sličan je slučaj s Ines Miskin. Ova Mostarka stanuje u Londonu, no internet još nije otkrio čime se zapravo tamo bavi. Stil joj je opušten, a voli dizajnerske komade s boho prizvukom. Tako ćete je često vidjeti da nosi Isabel Marant, Gucci, ali i H&M Studio. Te su joj kombinacije donijele više od 13 tisuća pratitelja, no profil joj za sada još uvijek nije na razini pravog influencerskog profila već mnogima, nerijetko služi kao izvor inspiracije za odjevne kombinacije.

Vanja Pantin, @vanjapantin, 15.3k

Ova srpska stilistica s diplomom iz marketinga svoj Instagram profil koristi za promociju svega čime se bavi. Objavljuje tu svoje odjevne kombinacije kako bi promovirala svoje stilističke usluge, objavljuje zatim fotografije u kupaćim kostimima svog brenda Kuiko koji također tako promovira, a istovremeno gradi svoje ime kao zaseban brend s kojim svi žele surađivati. I iako nije tipična influencerica Vanja Pantin zna kako koristiti društvene mreže za samopromociju i to će joj u gradnji brenda zasigurno pomoći.

Jelena Karakaš, @jelenakarakas, 16.2k

Za razliku od Stojković i Miskin, Jelena Karakaš je blogerica. Po struci je novinarka, a uza sebe već ima niz poslovnih postignuća kao što su rad za desetak magazina u Srbiji među kojima se u području mode ističu L'Officiel i Elle. Iskustvo je pretočila u blog Ko Ne Voli Cipele kroz koji je surađivala s brendovima kao što su Samsung, adidas, Qatar Airways, Pandora, HBO, Trussardi i drugi. To je prava definicija influencerice koja je s više od 16 tisuća pratitelja na putu da postane jedna od najutjecajnijih u regiji.

Vanja Milićević, @vanjaam, 24.4k

Vanja Milićević je još jedna blogerica koja svoj Instagram koristi za promociju bloga Fashion and Style i suradnju s brendovima. Po struci je ekonomistica, no blog shvaća vrlo ozbiljno i polako i pametno ga gradi iz dana u dan. Baš kao i Jelena Karakaš, Vanja je definicija suvremene influencerice. Na Instagramu ne objavljuje samo svoje odjevne kombinacije već koketira i s beauty proizvodima i putovanjima što su također veliki kanali za razvoj suradnji s brendovima. S razlogom je stoga često zovu jednom od najkvalitetnijih blogerica u regiji.

Žana Jurišić, @zanajurisic, 33k

Ova mlada stilistica s adresom u Münchenu svoj Instagram koristi uglavnom za objavljivanje vlastitih odjevnih kombinacija. Ni ona nije tipična influencerica, ali je zanimljivo kako kroz vlastite odjevne kombinacije promovira svoje stilističke usluge što zasigurno donosi odličan efekt kad je u pitanju posao. Žanu tako prati 33 tisuće ljudi na Instagramu, a brendovi je angažiraju kako bi im svojim stilom reklamirala proizvode. I to je jedan od odličnih načina promocije vlastitih usluga što je Žana, čini se, vrlo dobro svladala.

Ana Kraš, @teget, 58.6k

Za razliku od ostalih djevojaka na ovoj listi, Ana Kraš djeluje iz Sjedinjenih Američkih Država. Njezin Instagram profil nije savršen kolaž odjevnih kombinacija već niz fotografija s onim što bi popularna kultura nazvala umjetničkim prizvukom. Tako, baš kao i Žana Jurišić na svoj, Ana Kraš promovira svoje usluge. Ona se, naime, bavi produkt dizajnom, fotografijom te ilustracijom i slikanjem, a uz to je u medijima nerijetko isticana kao žena s odličnim odjevnim stilom. Njezin Instagram profil koncipiran je oko tih kvaliteta i nedvojbeno joj donosi niz poslovnih suradnji kako u struci tako i s modnim brendovima kao što su Mango, & Other Stories, The Kooples i Band of Outsiders.

Isabella Rakonić, @isabellaeclaires, 122k

Posljednja na listi je možda i najuspješnije influencerica iz regije, Isabella Rakonić. Ova mlada buduća pravnica je počela kao modna blogerica što i danas jest, no na svom Instagram profilu nerijetko objavljuje i fotografije s putovanja diljem svijeta, kao i čitav niz kozmetičkih proizvoda. To joj je donijelo niz suradnji s raznim brendovima, objave u magazinima kao što je Teen Vogue, ali i više od 122 tisuće pratitelja što je doista veliki broj i sjajna referenca za daljnje suradnje, kao i mogućnost da joj blog bude jedini svakodnevni posao.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.