Marko je povratnik iz Australije i upravo je postao član legendarnih 'Krila Oluje'

povratnik, povratnici, Krila oluje

Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije.

Natporučnik Marko Novković postao je u utorak, 5. ožujka 2019. novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) ‘Krila Oluje'. Marko je povratnik iz Australije.

Natporučnik Novković najmlađi je član ‘Krila Oluje' u sadašnjoj postavi, a rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Živi u Zadru, a diplomirao je 2013. godine, stekavši naziv inženjera aeronautike. Do sada je ostvario oko 600 sati naleta.

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta natporučnik Novković primio je od vođe ‘Krila Oluje' satnika Darka Belančića oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kojima ‘Krila Oluje' nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama.

‘Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu ‘Krila Oluje' i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bi opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima ‘Krila Oluje', kazao je Novković za službene stranice MORH-a.


Natporučnik Novković letačku je obuku uspješno završio u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku, koja se odvijala po Programu obuke vojnih pilota ‘Krila Oluje'. Letjet će na poziciji #6 vanjskog desnog pratitelja.

Tijekom obuke kroz tridesetak letova uvježbavani su isključivo specifični elementi koje će natporučnik Novković izvoditi u okviru programa nastupa ‘Krila Oluje' za sezonu 2019.

Osposobljavanjem natporučnika Novkovića za novog člana, grupa će započeti uvježbavanja za sezonu 2019. u punom sastavu od šest pilota.

‘Krila Oluje' utemeljena su 5. kolovoza 2005. na 10. obljetnicu VRO ‘Oluja', a ukupno su ostvarili 187 nastupa, od kojih 135 domaćih i 52 inozemna.