Ljubomora može 'oslijepiti' žene, ali ne i muškarce

ljubomora, Rusija, pornić
Psiholog Steven Most i stručnjak za odnose Jean-Philippe Laurenceau napravili su na Sveučilištu Delaware dva eksperimenta u kojima su sudjelovala 52 para. Htjeli su doći do saznanja o tome može li ljubomora ako je dovoljno jaka izazvati 'funkcionalnu sljepoću' i koliko zapravo ljubomora utječe na emocije, prenosi abcnews.go.com.

Njihovo je istraživanje pokazalo da se žene koje su priznale da su bile ljubomorne dok su njihovi partneri gledali fotografije slobodnih studentica nisu mogle skoncentrirati na najobičnije fotografije koje su se prikazivale na monitoru PC-a te prepoznati što one prikazuju.

To je samo jedan od eksperimenata korišten u istraživanju, a i drugi je dao iste rezultate. Zanimljivo je to što ljubomora 'oslijepi' žene, ali ne nužno i muškarce.

Kao objašnjenje za ovakve rezultate mnogi navode to što žene i muškarci jednostavno nemaju iste stavove o ljubomori. A neka prijašnja istraživanja također su pokazala da su žene po tom pitanju 'problematičnije'.

Ovo istraživanje još je jednom potvrdilo i koliko smo ranjivi zbog naših emocija. Žene iz istraživanje zaista su bile zaslijepljene ljubomorom ali ne doslovno.

Njihove oči bile su sasvim u redu, ali poruke u mozgu su bile zbrkane što je prouzrokovalo poremećenu vizualnu percepciju, navodi se u objavljenom istraživanju.

Što su žene bile ljubomornije to im je više fotografija u eksperimentu promaknulo, a stručnjaci tvrde da se takve situacije događaju i svakodnevno u životu, a ljubomora nije jedini uzrok.

Na pitanje zašto muškarci i žene ne doživljavaju ljubomoru na isti način Steven Most i Jean-Philippe Laurenceau odgovorili su da ne znaju jer je to pitanje izvan fokusa njihovog istraživanja.

Činjenica je da nas ponekad iskustva i jake emocije mogu privremeno zaslijepiti.