Ljubav je zakon najjači od svih: Dvoje zaljubljenih u Libanonu učinilo naizgled nemoguće!

Dvoje zaljubljenih još je prije godinu dana podnijelo zahtjev za civilnim brakom. Njihova je priča razbuktala raspravu i cilj je poslije puno vremena napokon ostvaren.
Libanon je zemlja s oko četiri milijuna stanovnika u kojoj muslimani - suniti i šijiti - čine većinu, dok se kršćani nalaze na 35 posto, a ima još i mnogo drugih vjera. Specifičan je po političkom sustavu koji se naziva još i konfesionalizam, sustav u kojemu se mjesto u parlamentu i važne političke funkcije dobivaju po konfesionalnom ključu. Predsjednik tako mora biti maronitski kršćanin, premijer sunit, a predsjednik parlamenta šijit. 
Većina vjeroispovijesti ima vlastite regulacije što se tiče braka, razvoda i nasljedstva, te su miješani brakovi mogući jedino ako se netko od njih dvoje preobrati. Najčešće to rade oni kojima je više stalo do ljubavi nego do religije!
Iako su mnogi klerici, ali i političari odbijali ovakav razvoj stvari, javne su ličnosti, uključujući i predsjednika Michela Sleimana, podržali ovaj veliki korak naprijed za civilno društvo u Libanonu.
Mladi bračni par poručio je da je ovo pobjeda za građansku državu u Libanonu i odmak od sektaških podjela, koji zemlju izjedaju već desetljećima.

Pomalo je kontradiktorno to da su libanonske vlasti cijelo vrijeme priznavale građanski brak sklopljen u inozemstvu. Tako su mnogi parovi odlazili na susjedni Cipar, udaljen pola sata letom, te se vraćali vjenčani u Libanon. 

net.hr