Kralj kladioničarske mafije u zatvoru, ali posao ide dalje

...u Singapuru je uhitila Eng Tan Seeta, poznatijeg kao Dan Tana, "kuma" globalne kladioničarske mafije. Policiji je trebalo dugo, usprkos činjenici da se Dan Tan otvoreno hvalio pred novinarima svojim basnoslovnim zaradama. Još se ove godine njemačkom tjedniku "Der Spiegel" pohvalio da je na samo jednoj namještenoj utakmici, a radilo se o jednoj utakmici talijanske "Serie A", zaradio preko 15 milijuna eura. Iz Italije je došao i nalog za uhićenje. Državno odvjetništvo u Cremoni Dan Tana drži "Brojem 1" kladioničarske mafije, piše Deutsche Welle.

"Prema informacijama koje nam stoje na raspolaganju, Dan Tan je ključna osoba prema kojoj vode svi konci", rekao je za Deutsche Welle talijanski državni odvjetnik Roberto di Martino. Dosada se Dan Tan mogao potpuno osloniti na blagonaklonost domaće policije. Barem toliko dugo dok je svoje "operacije" obavljao izvan teritorija ovog grada-države.

No čini se da ovaj prešutni sporazum više ne vrijedi. Interpol je uhićenje "kuma iz Singapura" i njegovih najbližih suradnika okarakterizirao kao "jedan od najvažnijih udaraca na putu ka razbijanju međunarodnog kladioničarskog kartela". Danovi poslovi bili su naravno usko povezani s aktivnostima "kolega" u Europi. Državno odvjetništvo u Bochumu, koje je u Njemačkoj zaduženo za kladioničarske makinacije i koje je već iza rešetaka strpalo nekoliko vinovnika njemačkog kladioničarskog ogranka, uključujući i braću Šapinu, trenutno ispituje veze "singapurskog kuma" u Njemačkoj. "Dan je djelovao poput nekog brokera na burzi. On je novac svojih mušterija ulagao na one utakmice koje su njegovi ljudi prethodno manipulirali", kaže bivši glavni istražitelj FIFA-e Chris Eaton za Deutsche Welle. On procjenjuje kako manipulirane oklade čine dva do tri posto ukupnog kladioničarskog globalnog utrška. "To je posao s malim rizikom i ogromnim izgledima za zaradu", kaže Eaton.

Andreas Krannich, šef tvrtke "Sportradar", koja se bavi nadgledanjem kladiončarskog tržišta, procjenjuje da je svaka stota utakmica manipulirana. "Kod 300-tinjak utakmica godišnje u Europi primjećujemo neke čudne promjene koje jedino možemo povezati s manipulacijama", kaže Krannich. Je li upravo uhićeni Dan Tan odgovoran za sve te manipulacije, teško je reći. Istražitelji govore o "još najmanje četiri osobe Danove kategorije". I Ralf Mutschke, sadašnji glavni istražitelj FIFA-e smatra da je Dan Tanova uloga preuveličana i da je on prije svega imao "simboličku važnost". Stoga vjerovanje da je nakon Danovog uhićenja sport čist, više nego naivno, procjenjuju stručnjaci.