Koji su muškarci privlačniji ženama?

Studija objavljena u časopisu Journal of Evolution and Human Behavior otkriva da su ženama tijekom ovulacije seksi mačo muškarci zbog mirisa ispunjenog testosteronom. Znanstvenici su testirali koliko se mijenja ženina sklonost prema seksu u odnosu na miris muškarca. Ispitanicama su ponuđene košulje i majice muškaraca koji su morali nositi te odjevne predmete dvije noći za redom te tijekom tog period nisu smjeli koristiti mirisne sapune.

Muškarcima su bile mjerene razine hormona testosterona i kortizola, a bili su im zabranjeni alkohol, cigarete, češnjak, luk, zeleni čili, jaki sirevi te ostale namirnice jakog mirisa i okusa.

Volonterke u različitim fazama menstrualnog ciklusa omirisale bi muške majice te ocjenjivale na skali od jedan do deset ugodu, privlačnost i intenzitet mirisa.

Prema pisanju Live Science, žene u višim fazama plodnosti tijekom ciklusa ocijenile su da najugodniji i najseksi miris imaju majice u kojima je bila najviša majice razina testosterona.

Čini se da žene ne pokazuju nikakav interes prema kortizolu, hormonu koji je povezan s jačanjem imunološkog sustava. Znanstvenici vjeruju da se veza između testosterona i privlačnosti mora dalje proučavati, jer su prethodne studije dale proturječna objašnjenja.

Mošusni miris s tijela pripisuje se androstenolu, kemijskom spoju koje luče više muškarci nego žena.

Razina testosterona može biti povezana s proizvodnjom molekula androstenola pa su žene možda reagirale na ove suptilne znakove mirisa, piše Mail Online.

izvor: tportal.hr