Kazne za bh. građane 300 eura na izlasku iz Crne Gore

Kazne za bh. građane 300 eura na izlasku iz Crne Gore
...od 300 eura jer navodno njihov boravak nije prijavljen policiji u roku od 24 sata, piše Patria.

S obzirom da je tek pola ljetne sezone, a mnogi se spremaju na ljetovanje na Crnogorskom primorju važno je da bh. državljani znaju što ih može očekivati, a isto važi i za one koji imaju dvojno državljanstvo.

Na društvenim mrežama također su se pojavila upozorenja da se treba policiji prijaviti boravak.

"To nije samo slučaj Crne Gore. Takvo zakonsko rješenje važi za sve države regije. Trebaju li uraditi osobno posjetitelji ili njihovi domaćini, svi koji putuju u Crnu Goru trebaju znati da je to zakonska obveza i tu nema ništa sporno", kaže Arsović.

Očito je da turisti moraju tražiti i čuvati račun o plaćenom smještaju. Iz MUP Crne Gore za Patriju su potvrdili da je potrebno izvršiti prijavu.

"Kao i do sada, dovoljno je što gost ostavlja osobnu iskaznicu ili putovnicu tamo gdje je našao smještaj, privatno ili u hotelu. Nije se potrebno prijaviti tri dana, ukoliko se nalazite u tranzitu kroz Crnu Goru", kaže Stanko Čabarkapa, savjetnik u MUP-u Crne Gore u Odjeljenju za integrirano upravljanje granicom i graničnim prijelazima.

No, što ako se radi o ljudima koji su iselili iz Crne Gore u ratnom periodu i imaju dvojno državljanstvo? Hoće li oni platiti 300 eura ako se na vrijeme ne prijave u policiju?

" Oni su državljani jer imaju imovinu u Crnoj Gori. Kazna od 300 eura je zakonska i važi samo za one koji ne poštuju osnovne obveze", kaže Čabarkapa.

Međutim, postoji i opasnost da vlasnici smještaja ne urade tu svoju obvezu prijavljivanja gostiju.

"U tom slučaju krivi su oni koji su vam dali smještaj i za to trebaju snositi posljedice - kaže Stanko Čabarkapa i dodaje da postoje međugranična područja BiH i Crne Gore čiji su stanovnici oslobođeni graničnih peripetija i to u prečniku od tridesetak kilometara.

Dakle, turisti iz BiH koji posjećuju Crnu Goru, moraju tražiti račun za smještaj kako bi bili sigurni da neće imati problema na granici prilikom napuštanja ove države.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.