Kako i koliko često varamo?

ljubav, neuspjeh, varanje, muškarac žena, preljub, ljubomora, ljubav, preljub, spoj, preljub, ljubavnik, ljubavnica, prevara, preljub, kako preboljeti, veza, partner, preljub, ljubomora, preljub, veza, varanje, muškarci, žene, žene, varanje, preljub, istina, ljubav, policija, seks, 50 nijansi sive, Livno, preljuba, ljubavna veza, ljubav na poslu , žena, šok, fotografije, varanje, susjed
Njemački psiholog Ragnar Beer proveo je istraživanje u kojem je ispitivao nevjerne partnere, ali i prevarenu stranu. Htio je saznati u kojoj mjeri muškarci i žene šaraju uokolo i jesu li prevareni zapravo svjesni onoga što se događa iza njihovih leđa.

Nevjera se ne događa samo jednom
Njegovo istraživanje i ne donosi baš pozitivne rezultate. Čini se kako jedan izlet u tuđi krevet najčešće ne ostaje samo na tome. Nevjerni partneri često ponavljaju šaranje, a čak polovica prevarenih je zapravo svjesna onoga što se događa.

Slika No preljubnici nisu bezosjećajni gadovi. Čak 80 posto njih je priznalo da zapravo voli svog službenog partnera. A smiješno u cijeloj priči je to što više od polovice njih vjernost označava kao važnu stavku ljubavne veze.

Ne varaju samo muškarci. Rezultati su pokazali da su i žene podjednako nevjerne, no da one to ne čine više puta poput muškaraca. Oko 22 posto muškaraca je svoje partnerice prevarilo sa najmanje tri žene, dok se brojka kod žena kreće na "samo" 15 posto.

Što je zapravo prevara?
Dok je nekima prevara već sami flert, drugima je čin seksualnog odnosa. No čak 90 posto ispitanika je priznalo da je i ljubljenje i predigra čin prevare. A čini se da prevaranti i prevarantice nisu previše oprezni. Tek nešto više od polovice ispitanika je koristilo kondom, dok su drugi riskirali i prakticirali nezaštićen seks. Ne samo da su na taj način izložili sebe riziku, nego i prevarenog partnera jer seksom moguće dobivene spolne bolesti, prenose na službenog partnera.

Kad počinjemo varati?
Čini se da se muškarci brže zasite. Oni najčešće varaju između treće i šeste godine, dok žene zadovoljstvo u tuđem krevetu traže prosječno između treće i desete godine veze.

Sedma godina ozbiljne veze označava se kao kritična. No ovo istraživanje je došlo do rezultata da se problemi javljaju mnogo ranije. Već u trećoj godini ljubavi rapidno se povećava broj prevara. A trećina prevarenih partnera je zapravo predosjećala da će se nevjera dogoditi.

Slika Jednom kada se dozna za prevaru u vezi, zanimljiva je činjenica da je čak 70 posto muškaraca gnjevno na tog drugog muškarca, dok samo 47 posto ljutnju usmjerava prema nevjernoj partnerici. Shvatljivo je, mnogo je lakše krivicu svaliti na tog nepoznatog muškarca koji je zaveo njihovu ženu, nego sami sebi priznati da u prevari ipak sudjeluju dvije osobe. Žene su tu malo realnije. U istom postotku su ljute na drugu ženu, no čak 68 posto ih je svjesno da krivicu snosi prvenstveno muškarac.

Osjećamo nevjeru
Koliko god preljubnici mislili da je lako prikriti aferu, 48 posto muškaraca i 53 posto žena osjeća da nešto nije u redu. Visoki postotak slijedi svoje sumnje te počinje špijunirati partnera kako bi sami otkrili što se događa njima iza leđa. Moderna tehnologija tu je poprilično olakšala potragu. Mobiteli, email adrese i društvene stranice rado se kontroliraju kako bi se došlo do željenih rezultata.
Kada je otkrivanje nevjere u pitanju, većina partnera za nju doznaje istraživanjem ili pukim slučajem,dok nevjerni partner nema hrabrosti priznati pogrešku. Primjerice, tek 30 nevjernih žena će svom partneru priznati da su bile nevjerne. Muškarci tu više taje. Samo 24 posto njih iskreno će priznati partnerici što su radili njoj iza leđa.

Muškarci skloniji dužim aferama
Istraživanje je pokazalo kako su muškarci skloniji pretvaraju seksa za jednu noć u aferu. Njih 41 posto ima aferu koja traje duže od mjesec dana, dok je za to spremno 29 posto žena.

izvor: budi.in