Kad to muškarac pati više nego žena?

Prekid je posebno traumatičan za muškarce u ranim dvadesetima, a razloge su znanstvenici pronašli u boljoj podršci prijatelja koje žene imaju.

Naime, već u dvadesetima žene imaju dobro razvijenu mrežu prijateljica, dok muškarcima nedostaje upravo ta prijateljska podrška. Partnerica im je često osoba kojoj se uglavnom povjeravaju i postaju ranjivi kada se stvari promijene.

Kad stvari krenu loše i veza se prekine, muškarci doživljavaju veći emocionalni udarac i više im se ruši samopouzdanje, kažu sociolozi.

Profesorica Melanie Bartley s University Collegea u Londonu, upozorava da se muškarci češće osjećaju izolirano. Naime, muški prijatelji više su natjecateljski nastrojeni negoli brižni. No muškarci su ranjivi baš kao i žene i pitanje je koliko će se osjećati vrijednima nakon prekida, posebno ako nemaju podršku.

Prema istom istraživanju, muškarci će više biti pod stresom zbog loše veze, no imat će više koristi i više će uživati ako ljubav cvjeta.

Sociolozi su istraživanje provodili na 1000 parova između 18 i 23 godine, a na rezultate je možda utjecala i ekonomska kriza. Profesorica Bartley objašnjava da se obično žene definiraju i cijene kroz vezu, dok muškarci sebe cijene i procjenjuju prema poslu koji obavljaju. Ovi mladi muškarci imaju jako težak teret jer imaju više problema u pronalasku posla i to bi moglo ostaviti traga.

izvor: tportal.hr