Jutarnja kava - kakva je najzdravija?

kava

Jutarnja kava otvara dan mnogima, a gotovo svi imaju neki svoj omiljeni način pripremanja kave koja ih budi.

Bilo da se radi o kavi s mlijekom ili čistoj crnoj kavi, sa šećerom ili bez šećera, činjenica jest da većina ljudi svoju kavu voli piti vruću ili toplu. Novo istraživanje pokazuje da je za zdravlje najoptimalnija - hladna kava.

Kad kažemo da je hladna kava najzdravija, ne znači da trebate već skuhanu kavu pustiti da se ohladi. Nije svaka vrsta hladne kave jednako zdrava za organizam - zdrava je samo ona koja se i hladna 'skuha'.

Recept je vrlo jednostavan. Mljevenu kavu stavite u hladnu vodu i ostavite 12 sati. Nakon toga mješavinu procijedite i možete je piti. Ovakav način pripreme kave naziva se i Toddy sustav, a hladno 'kuhana' kava znatno manje šteti probavnim organima od klasične kuhane kave.

Osim toga, možete u šalicu hladne vode staviti žličicu ili dvije kave i stavite u hladnjak preko noći, pa za ujutro imate spreman zdravi napitak.

Prilikom klasičnoga se kuhanja, naime, iz zrnaca kave otpuštaju otrovna ulja. 'Hladno 'kuhana' kava osnovnija je i pomaže u boljem funkcioniranju ljudskoga tijela', kazala je Vicki Edgson, stručnjakinja za nutricionizam. Osim toga, za razliku od klasične kuhane kave, hladna je kava lakše probavljiva, a navodno je i puno ukusnija.

Izvor: metro-portal.rtl.hr