FOTO/VIDEO  Jurica Juka Galić: Nigdje toliko priča, tajni i povjesti od Ilira do današnjeg doba kao u dalmatinskoj Zagori i Hercegovini

Jurica Galić Juka

Jurica Juka Galić je čovjek kome se možete diviti, jer čovjek koji ima toliko energije zaslužuje divljenje.  Ukratko svjetski je čovjek jer područje njegovog djelovanja je cijeli svijet, ali u svom predanom radu nikada ne zaboravlja ni rodnu grudu.

Iako si u Hercegovini puno poznat ipak u kratim crtama reci nam tko je Jurica Galić Juka?

- Tko sam ja? Ne znam ni sam. Ponekad imam osjećaj da ne pripadam ovoj planeti. Karakterno sam vječno dijete, osoba neumorne energije, kreativac i čovjek koji griješi, ali se i trudi da to ispravi i bude bolja osoba. Trenutno fotograf, svjetski putnik, bloger, youtuber, pisac, suradnik mnogih stručnih i putopisnih časopisa. A između ostalog, po krvi i Hercegovac, kad već spominjemo tu regiju

Da li si kao dijete maštao da ćeš biti ono što si danas ili si planirao biti nešto drugo?

- Ma ja do nedavno nisam znao što bi bio niti ću ikad znati. Uvijek mi se neke nove ideje roje u glavi. Ali sjećam se da sam kao dijete maštario da sam znanstvenik i istraživač.

Danas kada si obišao skoro pa cijeli svijet, možeš li nam reći koje te je mjesto posebno dojmilo?

- Uvijek me i nanovo dojmi najviše dojmi ovaj balkanski dio Europe, posebice dalmatinska Zagora i Hercegovina. Nigdje toliko priča, tajni i povijesti od Ilira do današnjeg doba.

Mnogi tvoji fanovi s nestrpljenjem očekuju tvoja nova putovanja jer znaju da nigdje neće pročitati iskreniji putopis i pogledati odlične fotografije. Otkuda u tebe taj dar za pisanje i slikanje fotografija?

- Sve je stvar nadljudske upornosti i velike doze ljubavi. Ništa više. A kad se tome doda malo talenta, nebo je granica.

Osim toga na tvom you tube kanalu veliki je broj originalnih video priloga?

- Relativno sam novi YouTuber. Ali sve me više privlači taj format koji je budućnost koja će zamijeniti televiziju. Namjera mi je jednog dana imati jedan od najzanimljivijih kanala na Balkanu.

Pored svih tih avantura i putopisa po svijetu nisi zaboravio ni domaće teme. pa je iza tebe jako popularan serijal Nomad.?

- Kao što rekoh, domaći teren mi je jako zanimljiv. "Nomad" je predstavljen ambiciozno, ali ipak čeka bolja vremena da bi se realizirao. Skup je to projekt. Recimo da je YouTube janal sredstvo čijom popularnošću sutra želim ostvariti mogućnost da nastavim visokobudžetni serijal "Nomad".

Ovih dana svjedoci smo početka novog serijala naziva Generacija XY. O čemu je točno riječ?

"Generacija XY" je samo ime jednog od 11 različitih kategorija na mom YouTube kanalu. Radi se o pričama iz mladosti generacije 1960-1995. na temu hrane, igre, zabave, glazbe i slično.

Dosta polemika, bar u BIH izazvala je tvoja storija o ćevapima. Pa gdje su stvarno najbolji ćevapi na svijetu?

- Najbolji ćevapi su tamo gdje ih pojedeš kad si gladan, a država majka ćevapa je naravno BiH. Ipak, jedne od najboljih ćevapa sam jeo u - Splitu. Naravno, gazda je iz Banja Luke. Hari Travni, Ferhatović, Željo i Zmaj iz Sarajeva su vrh. Ali još ima šampiona. Treba još proći po Bosni i Hercegovini pa donijeti zaključak.

Pošto osobno znam da nisi neki bogataš koji sebi može priuštiti sva ova putovanja možeš li nam otkriti kako dolaziš do prijeko potrebnih novčanih sredstava koja sigurno nisu mala?

- Vrlo jednostavno. Fanatični radom i dobrom organizacijom. Pišem stalno za časopis Meridijani, te povremeno za Place2go, Travel magazin. Samo to je cca 20 000 kn prihoda godišnje. Prodajem svoje slike, fotomonografiju, a uvijek se nađe i pokoji sponzor koji želi podržati. Sve se može kad se hoće.

Iza tebe je veliki broj predavanja i izložbi gdje si predstavio svoj bogati opus. Možemo li u nekoj bliskoj budućnosti očekivati neku izložbu i u Hercegovini?

- U mojoj dragoj Hercegovini vrlo rado i izložbu i predavanje. Evo baš 04.12 radim predavanje u Ljubuškom u caffe Galeriji Kerametal.

Znam da imaš mnogo planova, pa gdje Juka namjerava ići na sljedeće putovanje?

- Mislim da će ipak biti Meksiko za vrijeme Dana mrtvih, te potraga za ostacima majanske civilizacije u prašumi Gvatemale.

Za kraj imaš li neku poruku našim čitateljima?

-Radite da bi živjeli, a ne živite da bi radili. Život je jedan i nema reprizu. Jeste kliše, ali jako dobar.

Eto toliko za sada od Juke.  Njegov rad možete podržati tako što ćete se pretplatiti na službeni you tube kanal koji zaista vrijedi posjetiti i pratiti.

https://www.youtube.com/c/JuricaGali%C4%87Juka