FOTO/VIDEO  Japanski zbor na hrvatskom pjeva U boj, u boj

japanci
japanci
"U boj, u boj!" iz opere Ivana pl. Zajca "Nikola Šubić Zrinski" na hrvatskom jeziku i dobili tako veliki pljesak brojnih okupljenih građana da su na kraju svoga kratkog koncerta na molbu publike ponovno otpjevali poznatu ariju.

Bio je to prvi koncert ovog zbora i prvo izvođenje te poznate arije u hrvatskome glavnom gradu, koju pak taj japanski zbor već devet desetljeća izvodi kao himnu svoga sveučilišta.

Njihov nastup u Oktogonu organizirala je Academia Cravatica, a prvi posjet i boravak u Hrvatskoj Jelena Yamasaki, predstavnica Kravate-Croate u Japanu i savjetnica počasnoga konzula Republike Hrvatske u Osaki.

Članovi zbora su u ovoj prigodi nosili i Croata kravate koje su dobili na dar za 80. godišnjicu osnutka svoga zbora. Gospođa Yamasaki okupljenima je sažela zanimljivu pripovijest o tome kako je "U boj, u boj!" postala himna japanskoga sveučilišta. Japanski vojnici čuli su, naime, tu Zajčevu ariju nakon Prvoga svjetskog rata tijekom remonta američkoga broda Hefrona u Kobeu, i toliko im se svidjela da su je naučili napamet. Ipak, do 1979. godine nisu znali pravo podrijetlo himne i mislili su da je pjesma možda češka, slovačka, makedonska ili srpska.

Kako je za Hinu izjavio menadžer zbora Shingetsu-kai Masaaki Akamatsu, zbor je 1934. godine osnovalo 11 članova Kwansei Gakuin Glee Cluba - najstarijega i najpoznatijega muškog zbora u Japanu. Taj klub su pak 1899. godine osnovali studenti sveučilišta Kwansei Gakuin.

Gospodin Akamatsu posvjedočio je da su članovi zbora oduševljeni svojim prvim posjetom Hrvatskoj u kojoj su, istaknuo je, dočekani vrlo prijateljski. Posebno ih pak raduje što im je sada puno bliža zemlja iz čije je povijesti nastala i opera u kojoj je arija što su je oni odabrali za svoju himnu.

Kako je izgledala neobična izvedba, pogledajte u videu

index.hr