Iz ovih se razloga manje seksate

Međutim, razlozi za sve manju želju za seksom mogu biti razni te nepredvidivi, a mogu ih potaknuti emocionalni, fizički i psihološki problemi.

Šest sati sna
Većina ljudi je kronično neispavana, a nedostatak sna ne utječe samo na izgled, zdravlje i sposobnost za suočavanje sa svakodnevnim stresom, već ubija i želju za seksom. Prema riječima doktora Roberta D. Oexmana, kronična neispavanost, koja se može dogoditi čak i ako odspavate solidnih šest sati po noći, može dovesti do niže razine testosterona, hormona odgovornog za seksualnu želju. Odrasle osobe u prosjeku trebaju oko sedam sati sna po noći, piše Shape.com.

Hrkanje
Kronično hrkanje ne samo da će buditi osobu koja hrče, već i osobu koja spava do nje. Apneja, stanje koje uzrokuje probleme s disanjem tijekom noći, također može rezultirati kroničnom neispavanošću koja će na kraju utjecati i na samu želju za seksom, ali i povećanjem apetita te u konačnici viškom kilograma.

Kronično loše raspoloženje
Depresija je čest uzrok slabog spolnog nagona, a osim toga može uzrokovati i loš san te kroničan umor. Ne treba niti spominjati kako loše depresija može utjecati po pitanju težine, dovodeći do pojave bolesti poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka koji općenito snižavaju libido.

Preuske traperice
Ako traperice koje ste nosili na faksu ili možda čak prošle godine više ne možete navući preko bedara, postoje velike šanse da ste se udebljali za čak dva konfekcijska broja, odnosno dodatnih devet kilograma. Ako niste zadovoljni time kako izgledate bez odjeće to sigurno neće doprinijeti vašem seksualnom nagonu, a u obzir valja uzeti i sve negativne posljedice viška kilograma.

Ne baš tako zdravo srce
Svaki muškarac zna da je penis prepun vena, a prema riječima doktora Cullyja Carsona, uglednog profesora urologije na Sveučilištu Sjeverna Karolina, jedna od prvih stvari koje liječnik mora provjeriti kod pacijenta je moguća erektilna disfunkcija koja može biti posljedica vaskularnih bolesti ili srčanih problema. U slučaju začepljenih vena, to može utjecati na protok krvi na području genitalija, što rezultira slabom erekcijom. Visoki kolesterol i visoki krvni tlak također može uzrokovati erektilnu disfunkciju.

Štitnjača
Poremećeni rad štitnjače, koja regulira metabolizam putem hormona, može značajno smanjiti seksualni nagon, pogotovo kod žena u postmenopauzi. Kako kaže doktorica Karen Boyle, ovisno o poremećaju štitnjače, to stanje može dovesti i do debljanja koje također negativno utječe na želju za seksom.

Previše vježbanja
Baš kao i nedostatak sna, i kronični umor može sniziti razinu spolnih hormona i povećati apetit. U ovome slučaju to je previše vježbanja. Iako to nije veliki problem za većinu ljudi, ako radite cijeli dan i nakon toga navečer idete u teretanu, libido možete dovesti do stanja iscrpljenosti te nedostatka sna i manje želje za seksom.

Pametni telefon
Osim ako je koristite da zajedno pogledate kakav filmić, tehnologija u spavaćoj sobi zajamčeni je ubojica strasti, kaže Sharon ilchrest O'Neill, bračna terapeutkinja, i dodaje: 'Prijenosna računala i pametni telefoni samo će vas odvratiti od seksa.'

Alkohol i cigarete
Prema riječima doktora Carsona, pušenje ne samo da ubija vaše srce i pluća, već negativno utječe i na vaše vene, a to je ono najgore što možete učiniti svojem seksualnom životu. Višak alkohola pak smanjuje osjetljivost i sposobnost postizanja orgazma kod muškaraca i žena.

Godinama niste bili na odmoru
Život je stresan, ako živite zajedno, najvjerojatnije ponekad živcirate jedno drugo. Od emocionalnih izvora niskoga libida, stres je najvjerojatnije izvor broj jedan, bez obzira na njegov uzrok. Lijek je, barem privremeno, pobjeći od stresa, otići na godišnji, otputovati i uživati u seksu.