Ivana Klarić: On ima nju. A ona ima njega

Katarina Zovko Ištuk, Ivana Klarić, Daniela Škegro
I postanu. A onda žive i kupuju. Jer tako misle zadržati. Tako misle zadiviti srce. Kupuju i daju, stalno čine nešto čime obaraju ljestvice. Najljepši na vanjštine, idealni za sve tuđe oči dok se sa slika nasmijani cijelom svijetu pokazuju.

A postoje neki drugi ljudi. Neki koji se isto tako slučajno pronađu i postanu. A onda kad postanu ne rade ništa. Nit imaju auta, nit imaju kuće, nit imaju oči zadivljene onim što se može vidjeti. Ali imaju ono što se ne može objasniti. Ono što i kada pokušavaju izreći ne razumiju ni oni sami. Ono za što "on je dobar, drag, kulturan, pametan" uopće nije potrebno. Jer se njihov smijeh prolijeva ondje gdje nije bitno vide li ga drugi i dive li mu se.

On ima nju. A ona ima njega. Bez dokazivanja drugima, bez skupih poklona i bez obaranja rekorda. Ona ima ramena koja je nose, a on ima njene ruke
oko vrata. A pod nogama život.

Sve ovoga svijeta možeš imati i sve možeš činiti, sve zadiviti možeš do nesvijesti i sve standarde popuniti, ali ako ne zadiviš ono iznutra, ma ništa nisi učinio. Jer se srebrom i zlatom može zavarati oko, ali srce ne može. Ono se neda kupiti. Samo se za jednu stvar ono daje kao na pladnju. Mislim da znamo oboje kako se ta stvarčica zove. A nju ako nemaš, sve da imaš na svijetu, ne vrijedi ti. .

Zato skini masku, lezi i smij se svemu što nikome drugome nije smiješno. Praznih ruku, u staroj majici, bez oklopa savršenosti, bez potrebe da stalno budeš nešto. Budi ti. Običan, slobodan, opušten i jednostavan. Samo ponesi ljubav. Ona ti je jedina bitna. Jer sve i da zvijezde skineš s neba, ako nije to to, ona se neće dogoditi na silu, niti će te voljeti jer si "dobar i pažljiv i drag". Džaba ti je.

Ivana Klarić