Istraživanje: Seks među umirovljenicima ne bi trebao biti tabu tema

Istraživanje: Seks među umirovljenicima ne bi trebao biti tabu tema

Riječ je o prvom istraživanju na razini Velike Britanije o seksualnom životu osoba starijih od 80 godina koje je pokazalo da je seksualnost osoba treće životne dobi kao tabu tema bila zanemarena, a to je štetno, jer su "fizički kontakt i potreba za seksom temeljne čovjekove potrebe", smatra Dawne Garrett, savjetnica na Visokoj kraljevskoj školi za njegu osoba treće životne dobi u Londonu.

U domovima umirovljenika seks i međusobni odnosi ne smatraju se prioritetima, pokazala je studija Visoke kraljevske škole iz 2010. "Osoblje domova za starije osobe ne voli govoriti o ovoj temi jer o njoj nisu dovoljno educirani, zbog čega nisu u stanju ni pomoći štićenicima", stoji u Garrettinu izvješću te se dodaje da domovi često ne pomažu da se odnosi između dvoje ljudi ondje uspostave ili olakšaju jer ne poštuju njihovu privatnost ili ne dopuštaju bračne krevete u sobama.

"Te su godine stigmatizirane. Te ljude ne tretiramo kao starije osobe već kao ljude koji su završili sa životom", tvrdi Lois Weaver, umjetnica i profesorica suvremene umjetnosti na londonskom sveučilištu Queen Mary. Weaver je u sklopu svog projekta radila sa štićenicima domove za starije osobe u nekoliko zemalja, nastojeći srušiti tabue koji se povezuju sa seksom i starenjem. Tvrdi da je tema neugodna zaposlenicima domova za umirovljenika, ali ne i njegovim štićenicima.

"Mnoge gospođe koje sam susrela u domovima pročitale su 'Pedeset nijansi sive' i o knjizi su sa mnom željele razgovarati. Možda im nije bilo do seksa, ali to ne znači da su već umrle, naprotiv, pune su mašte i života, duhovite su, neke su mi pričale šale sa seksualnim aluzijama", kaže Weaver.

Nevladina organizacija Care Quality Comission odnedavno je odlučila razmotriti pitanja seksualnosti i odnosa u domovima za starije osobe. "Nastojat ćemo postići da se osobe treće životne dobi u domovima tretiraju s poštovanjem i dignitetom kada je riječ o intimnostima i o njihovoj seksualnosti", kazao je inspektor zadužen za socijalnu skrb o starijim osobama, Andrea Sutcliffe. "Osoblje ćemo nastojati senzibilizirati da vode više računa o međusobnim odnosima štićenika."

"Robovi smo zlatnih standarda kad je seksualni kontakt u pitanju", smatra Garrett, jer to "rade samo mladi i lijepi". "A mi neke stvari ne želimo prihvatiti, jer svi želimo ostati mladi i lijepi", kaže Weaver te dodaje da je važno "znati stariti i zadržati vitalnost".

Hina