Instant-veze i afere nakon razvoda neće vas utješiti

Istraživanje portala Formerlyhot.com koje je preplavilo britanski tisak pokazalo je da 68 posto žena nakon rastave braka proživljava drugu mladost.

Afere kao jedina utjeha

Popis se prioriteta naglo promijeni, a žena je sama sebi ponovno središte svijeta. Ipak, na razvod ne treba gledati kao na novu mladost, već kao na novu priliku za početak drugačijeg života. Pritom je važno postaviti granice koje se ne smiju prijeći – tvrdi američki psiholog Bill Ferguson u knjizi “Kako se prijateljski razvesti”. Ferguson tvrdi da mijenjanje partnera kao čarapa, što je mnogim razvedenicama obrazac ponašanja, neće ublažiti gubitak, ali korak naprijed mora se napraviti prije svega intenziviranjem druženja s prijateljima.

– Da, izlazite, pijte, plešite, ali izbjegavate instant-veze. Nakon seksa sa strancem, kad ostanete sami, osjećat ćete se još gore – ističe psiholog. Ipak, unatoč tim savjetima mnogim će ženama zagrljaj nepoznatog muškarca biti jedina utjeha.

Nakon mučnog razvoda shvatila sam da me druženja s prijateljima ne opuštaju, jer svi su me ispitivali kako sam i podsjećali me na nezavidnu situaciju u kojoj sam se našla. Budući da su mi djeca već velika i brinu sama o sebi, osjećala sam se prazno i beskorisno. Tada sam s frendicom koja je u sličnoj situaciji počela obilaziti klubove. U početku mi je bilo čudno među svom tom mlađarijom, ali kada sam shvatila da me ti momci gledaju kao ženu, znalo mi se dogoditi da s kojim od njih provedem noć. To je bilo instantno zadovoljstvo. Trijezna su jutra u nepoznatu krevetu pak druga priča – ispovijedila se Suzana Marić, 50-godišnjakinja koja je prije 4 godine nakon 22 godine braka ponovno upoznala samački život.

Loš pristup

– Ta faza eksperimentiranja držala me nekoliko mjeseci, a onda sam shvatila da mi nikakve aferice neće posložiti život - kaže Suzana.

Njezin primjer je, kaže psiholog Dejan Bartolić, tipičan obrambeni mehanizam, ali potpuno je pogrešan.

– Žene si na ovaj način žele dokazati da su još privlačne, da i nakon razvoda imaju što ponuditi, ali prekasno shvate da to nude na krivim mjestima – objašnjava.

izvor: dalje.com.