I dame varaju zar ne?

Kad vam netko spomene varanje, odmah pomislite na muškarce, zar ne? Nedavno istraživanje koje je provelo Sveučilište Indiana pokazalo je da je 19% žena priznalo da vara, što je samo malo manje od 23% muškaraca koji su priznali nevjeru. To je velik skok u odnosu na 90-e, kad je navodno samo 10% žena bilo nevjerno.

Međutim, ono što razdvaja žensku i mušku nevjeru su razlozi za varanje. Kod žena su jedna od važnijih komponenti emocije. Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, 57% žena izjavilo je da su voljele svoje ljubavnike. U usporedbi s tim, samo 27% muškaraca je priznalo da su voljeli svoje ljubavnice.

Robert Weiss, osnivač Instituta The Social Recovery, kaže: „Žene se vole osjećati poželjno i žele znati da pobuđuju seksualne osjećaje u muškarcima. Kod žena postoji veća vjerojatnost da će prekršiti zavjet monogamije jer one uglavnom traže emocionalnu povezanost radije nego seks."

Dakle, zašto žene varaju? Weiss navodi četiri glavna razloga:

Osjećaju se nedovoljno cijenjenima. To je vjerojatno jedan od najvećih klišeja među razlozima za varanje: žena osjeća da ne dobiva dovoljno pažnje ili je dečko ili suprug ignorira pa pažnju traži drugdje. Pokušava sve da se osjeća cijenjeno i obožavano.

Žele više intimnosti. „Žene se, više nego muškarci, osjećaju cijenjeno i povezano s partnerom kroz emocionalnu interakciju kao što su dodiri, ljubljenje, maženje", kaže Weiss. „Žene koje ne dobivaju pažnju i ljubav od svog partnera potražit će je drugdje. Varanje je ponekad jednostavnije nego prekid veze jer one zapravo i dalje vole svoje partnere, ali drugi muškarac im zadovoljava potrebu koju partner ne ispunjava", kaže savjetnica za seks i odnose Chantelle Austin.

Dosadno im je. Žene koje provode puno vremena doma (npr. brinući se o djeci), mogu se osjećati kao da im život nema smisla i tražit će neko uzbuđenje. To uzbuđenje može biti u obliku trenera u teretani ili poznanika iz kafića.

Pate od poremećaja intimnosti. "Traume iz djetinjstva ili seksualno zlostavljanje mogu dovesti do problema u odrasloj dobi, kao što su seksualna ovisnost ili serijsko varanje", kaže Weiss. Tada koriste seks kao sredstvo za ispunjavanje nezadovoljenih emocionalnih potreba.

Austin dodaje da je za mnoge razlog za varanje prilika koja se pružila. „Neke žene varaju jer se ne osjećaju voljeno, cijenjeno ili seksi, ali osvijeste to tek kad im neki drugi muškarac počinje pružati pažnju."

Ističe da je komunikacija ključ dobre veze, osobito zato što pomaže da oba partnera ostanu vjerni jedno drugome. „Mislim da svatko trebao preuzeti odgovornost za komuniciranje svojih potreba i za istinsko slušanje potreba partnera, a kada potrebe ne mogu biti zadovoljene, trebali bi zajednički pronaći način da ih zadovolje, a ako ne mogu, da se razdvoje."

cosmopolitan.hr

Eto, nisu ni žene baš savršene. Ali ipak - za tango je potrebno dvoje...