FOTO/VIDEO  Hrvatica na Youtubeu svijetu objasnila zašto ne može naći posao

...za osobe od 18 do 29 godina, a govori o tome kako tisuće mladih u Hrvatskoj ne mogu naći posao.

"Zovem se Hana, imam 27 godina. Završila sam Ekonomiju u Zagrebu i postdiplomski iz međunarodnog razvoja i managementa u Švedskoj", počinje svoju priču 27-godišnja Kolić te dodaje da je nakon završetka fakulteta očekivala da će pronaći posao, "međutim to se nije ostvarilo i skoro godinu dana sam volontirala u raznim udrugama i odrađivala staž, praktični rad".

"Posao u Hrvatskoj sam intenzivno tražila vjerojatno šest mjeseci. Bila sam nezadovoljna samom situacijom, propitivala sam svoje mogućnosti, sposobnosti i vještine. Međutim, s vremenom je nezadovoljstvo preraslo u ljutnju i frustraciju cijelom situacijom te osjećajem bezizlaznosti i osjećajem da ne znam više što bih trebala napraviti da bih uopće mogla dobiti posao", kaže Hana u snimci te dodaje da se osjećala kao da je iskoristila sve svoje mogućnosti.

"Kriv je sustav, a ne pojedinac"

Smatra da je postojeći "začarani krug" najveći problem koji dovodi do tolike nezaposlenosti mladih. "Ono što se traži je radno iskustvo, a oni nemaju radno iskustvo. A opet da bi dobili radno iskustvo, netko ih mora zaposliti", pojasnila je Hana kojoj se čini da nije samo problem u obrazovanju i kvalifikacijama mladih.

"U Hrvatskoj je ponajviše problem same ekonomija i gospodarstva, jer ono što stvarno nedostaje su radna mjesta", rekla je Hana te dodala da je jako bitno da se o toj temi priča i da je njoj bilo važno reći kako se ona u tom trenutku osjećala. "Mislim da nije krivnja na pojedincu, nego je krivnja u cijelom sustavu koji trenutačno postoji", zaključila je Hana.

Doznajemo.com