Hercegovac Ivan Bender otkrio detalje prosidbe

razglas, ivan bender, prošnja, ivan bender, prošnja
Ivan je dvije godine stariji brat Dragana Bendera, generacija Marija Hezonje, s kojim je bio kadetski prvak Europe i brončani na Svjetskom prvenstvu U-17, momak iz Čapljine koji je preko Akademije Nikole Vujčića stigao do Splita, da bi mu karijeru dramatično usporile teške ozljede koljene (tri puta u pet godina pucali su mu ligamenti koljena).

Međutim, u petak je prije posljednje domaće utakmice na sveučilištu Maryland, tijekom tzv. "senior nighta",Ivan Bender postao - svjetska zvijezda.

Iako nije prva, a sigurno ni posljednja prosidba na košarkaškom terenu, način na koji je Čapljinac šokirao svoju dugogodišnju djevojku Andreu Knežević, ali i suigrače, donio je izuzetan publicitet ovom događaju. Nakon utakmice u kojoj je za šest minuta u igri upisao jedan skok, Ivan je bio apsolutno najveća zvijezda.

"Imao sam nekoliko ideja, a ova mi je djelovala najbolje. Velika mi je želja bila napraviti to na terenu, jer je ova dvorana moj drugi dom", rekao je 23-godišnjak za Baltimore Sun.

Trener je čuvao prsten

Nekoliko ljudi znalo je za "pakleni plan", među njima i trener Mark Turgeon, koji je čuvao prsten za vrijeme zagrijavanja.

"Nije bilo lako sakriti sve od suigrača, ali njihova reakcija bila je neprocjenjiva", smješkao se hrvatski centar.

I prije nego što je Andrea rekla "da", kompletna momčad je skakala oko budućih supružnika Bender, a vjerojatno svi očekuju i poziv na vjenčanje 18. srpnja sljedeće godine. Taj dan bit će ozakonjena srednjoškolska veza dvoje Čapljinaca.

"Bio sam zabrinut hoće li reći "da". Rekao mi je svoj plan tijekom tjedna, učinio me čuvarom prstena, što sam s radošću odradio", kaže Turgeon.

Trenerova briga bila je ipak nepotrebna...

"Došla je prije dva tjedna i očekivala je prosidbu, stalno me ispitivala, a ja joj nisam smio ništa reći. Sada je sretna, ali bila je naporna oko toga otkad je stigla."

Tako je na najljepši mogući način zaključena sveučilišna karijera momka kojem su ligamenti koljena prvi put popucali na juniorskom Svjetskom prvenstvu 2013. u Češkoj, a potom i dvaput na Marylandu, čiju je stipendiju prihvatio 2015.

Iako je košarkaški uvijek bio u sjeni daleko talentiranijeg mlađeg brata Dragana, Ivan Bender je bio obećavajući klinac, čvrsti centar sa silnim obrambenim potencijalom, koji je pokazao i u nekim rolama tijekom četverogodišnje (prvu sezonu nije igrao) NCAA karijere.

Brojke za Terapinse (2,9 poena i 2,3 skoka za 9,7 minuta po utakmici - od 2015. odigrao ih je 80 i startao u 13) nikoga ne mogu oduševiti, ali one su produkt i dviju operacija koljena.

"Na njegovu i našu nesreću, Ivan je mnogo puta bio ozlijeđen, ali unatoč tome što nije mogao igrati na razini kakvu je imao prije posljednje operacije, jer za povratak u formu treba vremena, tijekom cijele sezone pristup treninzima mu je fantastičan", zaključio je trener Turgeon.

Primili me kao sina

Posljednja domaća utakmica nije označila kraj Benderovog puta na Marylandu, jer po završetku sezone valja još i diplomirati javnu administraciju, što mu je glavni predmet, ali svakako je imao priliku prisjetiti se svega što je doživio u proteklih pet godina...

"Došao sam iz druge zemlje, s drugog kontinenta, nisam čak ni govorio engleski, a tu su me svi prihvatili kao da sam im sin. Bila je to velika stvar za mene, nešto što ću uvijek pamtiti i svima ću pričati o Marylandu", zaključio je Ivan Bender.