Frajeri bi oprostili nevjeru ako je cura spavala sa curom

Nismo sigurni jesu li teme o tome da se dvije žene ljube i spavaju zajedno trenutno vrlo hot hot zbog kandidata za Oscara The Kids Are All Right ili sveopću javnost s vremena na vrijeme napaljuju ovakve priče, pa makar to bio Rihannin spot za pjesmu Te Amo, no o ovome se ponovno piše.

Jutarnji list prenio je istraživanje provedeno na internetskoj stranici MyCelebrityFashion.co.uk o ljubljenju među ženama koje je pokazalo da muškarcima ono nije seksi. Od 1 500 Britanaca čak 32% bi ostavilo partnericu kad bi se ona ljubila s drugom ženom 'radi zabave', a 61% bi je proglasilo nevjernom. Možda su Britanci konzerve, a možda su Ameri spremniji na eksperimentiranja jer donosimo podatke novog istraživanja provedenog na Sveučilištu u Teksasu.

No ovoga puta psiholozi su otišli korak dalje od ljubljenja i pitali se kako bi frajeri reagirali na to da im cura spava s drugom curom. Istraživanja su pokazala da je dva puta vjerojatnije da će muškarac nastaviti hodati s curom koja ih je prevarila sa ženom, nego s onom koja ih je prevarila s drugim muškarcem. Ali u svemu tome žene pokazuju suprotan obrazac - iako uglavnom odbijaju nastaviti vezu u oba slučaja, vjerojatnije je da će nastaviti hodati s frajerom koji je imao heteroseksualnu aferu, nego s onim koji je bio u klinču s drugim dečkom.

Studiju su proveli psihologinja Jamie Confer i njen otac Mark Cloud, profesor psihologije, a rezultate su objavili u časopisu Personality and Individual Differences. Tražili su od 700 studenata da zamisle da su u romantičnoj i seksualnoj vezi s nekim s kim hodaju tri mjeseca. Zatim su ispitani o tome kako bi reagirali na nevjeru koji je počinio njihov imaginaran partner.


Jednim sudionicima je rečeno da ih je partner prevario s muškarcem, a drugima da ih je prevario sa ženom. Nekima je rečeno da je partner imao aferu s jednom osobom, drugima s više njih. I naposljetku, nekima je rečeno da se nevjera dogodila jednom, ostalima da se dogodila dvaput.

Bez obzira na broj epizoda i broj partnera, studija je otkrila da su muškarci pokazali 50% vjerojatnosti da će nastaviti hodati s partnericom koja je imala lezbijsku aferu, dok je samo 22% izrazilo vjerojatnost da će ostati sa ženom koja je imala heteroseksualnu aferu.

Žene su pokazale 28% vjerojatnosti da će nastaviti hodati s dečkom koji je imao heteroseksualnu aferu, te 21% da će ostati s tipom koji je imao homoseksualni izlet.

Autorica studije objašnjava kako saznanja sugeriraju da su muškarci uzrujaniji zbog nevjere koja prijeti njihovom očinstvu i potomstvu - drugi muškarac je prijetnja, dok partneričinu lezbijsku aferu vide kao priliku da istovremeno budu s više žena, zadovoljavajući na taj način općenitu mušku želju za više partnerica. Sudionici su također ispitani o svojim iskustvima s nevjerom u stvarnom životu.

Autori studije ove rezultate povezali su s anketama koje pokazuju da muškarci općenito imaju negativniji stav o homoseksualnosti od žena i da manje podržavaju istospolne parove i njihova građanska prava. Smatraju da je to znakom pokazivanja veće tolerancije prema homoseksualnosti, no nama se čini da o tome ne treba tako naprečac zaključivati.

Ne radi li se ipak ovdje o jednoj tipičnoj mokroj muškoj fantaziji? Pogotovo ako zamišljaju Laetitiu Castu.