Evo zašto trebate uživati u "babljem" ljetu

Tako je bilo i ove godine! Rujan je počeo sa velikim ljetnim vrućinama, u drugoj dekadi je dovoljno zahladilo da se u najvišim planinama zabilježi snijeg, a novi povratak topline uslijedio je u zadnjem desetodnevlju rujna

Kada se spomene jesen, prva asocijacija kod ljudi obično bude kiša, vjetar i svježina. Statistički, to odgovara istini jer je jesen na Jadranu uvjerljivo najkišovitije (najoborinskije) razdoblje u godini. Takvo što može se pripisati povećanoj ciklonalnoj aktivnosti u Sredozemlju u ovom dijelu godine.

Hladniji zrak sa sjevera Europe prodire sve dublje na jug kontinenta, a to znači da se tijekom jeseni polarna fronta postupno širi prema jugu. U ovom dijelu godine temperatura zraka prosječno se sve više snižava, svijetli dio dana biva sve kraći, a sunčeve zrake padaju pod sve manjim kutom što znači da bivaju sve "slabije".

Anticiklona - "utvrda" stabilnog vremena

Listopad počinje za nekoliko dana. Centralni je to mjesec klimatološke jeseni i možemo ga nazvati jesen u malom. Još relativno toplo Jadransko more (nakon vrućih ljetnih mjeseci) pravo je 'gorivo' za ciklone jer su upravo vlaga i toplina ono što najviše pogoduje stvaranju ciklona kad hladniji zrak stigne sa sjevera ili sjeverozapada kontinenta.

Kada se ciklona nalazi u Jadranu ili njegovoj blizini, vrijeme ima obilježja klasične jeseni s oblacima, kišom i vjetrom. No, s vremena na vrijeme, znatan dio jeseni bude popraćen stabilnim i natprosječno toplim vremenom. To se u pravilu događa kada se područje visokog tlaka zraka (anticiklona) dugo zadržava nad Sredozemljem.

Anticiklone su u Sredozemlju osobito karakteristične u ljetnim mjesecima, a najpoznatija je Azorska koja svoj utjecaj sa Atlantika često pruži, preko naših područja, sve do istočnog Sredozemlja. Anticiklonu slikovito možemo usporediti sa štitom koji priječi ciklonama i frontama (nestabilnom vremenu) dolazak na neko područje. Što je anticiklona jača i što se duže zadržava dulje na Sredozemnim obalama vrijeme će biti stabilnije, a često i toplije. Zadržava li se anticiklona dugo nad kopnenim dijelom Hrvatske u jesenskim mjesecima vrijeme neće biti slično onom na Jadranu jer ovako dugo razdoblje stabilnog vremena bez vjetra pogoduje stvaranju jesenskim magli.

Kupanje u listopadu

Vjerojatno će se mnogi čitatelji složiti da je prvi dio jeseni, u meteorološkom smislu, jedno od najugodnijih dijelova godina uopće.

Upravo zadnjih dana svjedočimo da u Dalmaciji temperature zraka rastu i do ljetnih 30°C. Kako je jesen počela, ovakvu pojavu popularno nazivamo "bablje ljeto" ili "miholje ljeto". More je još sasvim ugodno za kupanje, njegove temperature su 22 do 23°C. Plaže možda nisu popunjene kao u ljetnim mjesecima, no upravo će to mnogi istaknuti kao prednost ranojesenskog kupanja.

Temperature zraka u rujnu pa čak i u listopadu mogu biti više od 25°C. U ekstremnim primjerima, dijelovi Dalmacije mogu nakratko dosegnuti i vrućih 30°C, no takve se anomalije temperature većinom dogode u Dalmatinskoj zagori, a rjeđe uz obalu.

Rijetko kada se dogodi da razdoblje izrazito toplog i pretežno sunčanog vremena predugo potraje, no zabilježeni su i takvi slučajevi.

Najistaknutiji je primjer klimatološke jeseni 2003. godine, kada su sunce i visoke temperature obilježile gotovo čitavo godišnje doba! Iznimno toplu i sušnu jesen imali smo i prošle godine. No, kako su takvi primjeri izuzeci, dobro je podsjetiti se da je jesen prosječno najkišovitije godišnje doba sa stalnim padom temperature zraka prema zimi! Stoga tople dane pred nama valja iskoristiti na najbolji mogući način.

portaloko.hr