FOTO  Evo zašto kava na Stradunu košta 31 kunu - Jesu li cijene opravdane?

Ukratko, cappuccino 31 kunu, ili 4 eura i 20 centa, coca-cola 33 kune, ili 4 eura i 40 centa, sprite isto toliko, dva velika macchiata 52 kune, gazirana voda 28 kuna, a sveukupno 177 kuna, ili 23 eura i 60 centa, piše slobodna dalmacija.

Što bi se tek dogodilo da je PDV ostao na 25 posto? Kolike bi onda bile cijene? Tako je još jednom potaknuto pitanje jesu li cijene u dubrovačkim ugostiteljskim objektima previsoke.
"Iskreno, malo sam iznenađena cijenama u vašim ugostiteljskim objektima, posebno na Stradunu. U najboljim kafićima u Berlinu, odakle dolazim, može se popiti kava za 2,7 eura dok sam je ovdje platila puno više", kazala je za Slobodnu Dalmaciju Sabine Bauer, mlada turistkinja koja je upravo doputovala u Dubrovnik, gdje će ove godine provesti godišnji odmor.

Mladi gost iz Londona Peter Jones, komentirajući cijene u dubrovačkim kafićima, kaže kako one nisu visoke i da Dubrovnik nije skup grad. Kava u Londonu na boljoj poziciji košta oko 40 kuna.
"To je srce grada i svaki gost zna da je na takvim mjestima skupo. Sigurno nije jeftinije na trgu Sv. Marka u Veneciji pa zašto bi bilo i u Dubrovnku", kaže gost iz Londona.

I dok su mišljenja o cijenama u ugostiteljskim objektima u središtu Dubrovnika podijeljena, treba svakako napomenuti kako su cijene najmova poslovnih prostora na Stradunu iznimno visoke, vjerojatno najviše u Hrvatskoj.

Ugostiteljski objekt u kojem je izdan račun koji je izazvao buru, plaća 50 tisuća kuna najma mjesečno, ali je ta obveza cjelogodišnja svih dvanaest mjeseci - godišnja cijena najma je 600 tisuća kuna. Prava sezona na Stradunu traje svega nekoliko mjeseci.