Evo koliko je vremena potrebno za zaljubljivanje

Evo koliko je vremena potrebno za zaljubljivanje

Naime prema nalazima njihove studije za zaljubljivanje je potrebna svega jedna petina sekunde. Za portal sciencedaily.com voditeljica istraživanja Stephanie Ortigue usporedila je osjećaj euforije koji nastaje zaljubljenošću s onime koji nastaje uživanjem kokaina. 

Prilikom zaljubljivanja 12 dijelova mozga se udružuje

Osim na emotivne, zaljubljivanje utječe i na intelektualne osobine čovjeka.

Kako su pokazali rezultati istraživanja, kada se osoba zaljubi, 12 područja mozga se 'udružuje' i zajedno djeluje na stimuliranje hormona kao što su dopamin, adrenalin, oksitocin, a koji su povezani s euforijom.

Osjećaj ljubavi utječe i na sofisticirane kognitivne funkcije kao što je percepcija fizičkih atributa.

Tko je onda odgovoran za zaljubljivanje - mozak ili srce?

Uzmemo li u obzir ove znanstvene nalaze, postavlja se logično pitanje - je li za zaljubljivanje odgovoran mozak ili kako se obično vjeruje, srce?

Profesorica Ortigue objašnjava za spomenuti izvor kako 'leptirići u trbuhu' nastaju zajedničkom odgovornošću mozga i srca.

- Ljubav na prvi pogled, rezultat je reakcije živaca, a to onda može imati gadne posljedice kada dođe do prekida, budući da dolazi do emocionalnih stresova i depresije, pojašnjava profesorica Stephanie Ortigue.

Osim nekih novih 'emotivnih' spoznaja, ovo istraživanje može donijeti korist u pogledu pomoći pri oporavku od bolnog prekida, kao i otkrivanju novih psiholoških terapija.

Odgovornost pojedinih dijelova mozga za različite oblike ljubavi, mogu pomoći pri shvaćanju otkud dolazi bol koju osjećamo prilikom prekida. Tako je za bezuvjetnu ljubav, koja postoji između majke i djeteta, odgovoran središnji dio mozga.

Strastvenu, pak, stimulira dio mozga, inače odgovoran za osjećaj nagrađenosti i kognitivne funkcije višeg reda kao što je vizualna percepcija tijela. 

izvor: srednja.hr