Emir Kusturica: Kada bi me neko pitao što sam teritorijalno, to bih sigurno bio Hercegovac

Nagradu je redatelju uručio predsjednik žirija profesor Jovan Delić, koji je istakao da je Kusturica pokazao zavidan književni talenat, čime je, zajedno sa uspješnim redateljskim radom, uobličio svoj umjetnički opus.

Žiri je u obrazloženju naveo da se knjiga Emira Kusturice izdvojila jer nesumnjivo svjedoči o privrženosti tradiciji živog hercegovačkog pripovijedanja, te što trivijalne životne okolnosti iz prohujalih vremena izuzetno uspješno oživljava iskustvima jedne poznate filmske škole.

"Tako je život jedne sredine, zahvaljujući naročitoj tehnici montaže atrakcije, umjetnički učinjen zanimljivijim i tematski je oplemenjen", navodi se u obrazloženju žirija.

Zahvaljujući na ovom prestižnom priznanju, Kusturica je rekao da je to veliko iznenađenje za njega i da mu je posebna čast i radost što je priznanje dobio u Hercegovini.

"Kada bi me neko pitao što sam osim srpske pripadnosti, teritorijalno bih to sigurno bio Hercegovac", rekao je Kusturica, koji je odlučio da novčani iznos nagrade od 4.000 KM bude dodijeljen socijalno-ugroženim obiteljima u Bileći.

Nezavisne novine