Dva partnera? Iz nesigurnosti sve više ljubuju na dvije strane

veze muškarci varanje, preljub, muškarac žena, veza, spoj, ljubomora, ljubav, prevara, partneri, partnerica, život, žena, muškarac, veza, ljubavna veza, partnerica, dečko, ozbiljne veze, o ljubavi, nova relacija, seksualni partneri, partneri, veza, partneri,  proučavanja, uspješna veza, romansa, ured, brak, veza, veza, daljina
U dvostrukoj vezi sve je više žena u 30-ima i 40-ima, otkrivaju britanski bračni savjetnici. Velik broj njih tvrdi kako ne želi i ne mora izabrati između muža i ljubavnika.

Za takvu vrstu veze stručnjaci najviše krive trend bliskih muško-ženskih prijateljstava. Takav odnos može biti opasan jer je teško znati gdje završava prijateljstvo, a zaljubljenost počinje. Granicu između nevina prijateljstva i veze dodatno je pomaknuo internet, gdje se čini sigurnim otvoriti srce nekome jer nakon svega ne slijedi fizička intimnost. Međutim, takvo izmjenjivanje tajni se lako može pretvoriti u virtualni seks pa i zaljubljenost. Iako prijateljstva naizgled izgledaju posve normalna, problem nastaje ukoliko sva emocionalna energija odlazi u taj odnos, a doma se ne "donosi" ništa.

Vraćanje bivšem? Nije uvijek najpametnija ideja

Drugi problem je želja da ostanu u dobrim odnosima s bivšim ljubavima. Iako ne postoji ništa loše u spašavanju prijateljstva, naročito ako su puno toga prošli zajedno, tanka je linija između prijateljstva i veze, pogotovo nakon zajedničke prošlosti. Riječ je o procesu prebolijevanja, osvrtanja unazada i vaganja jesmo li pogriješili, je li bivši zapravo bio pravi ili su razlozi bili dovoljno dobri. No česti kontakti s bivšim, ukoliko ste sad u vezi zapravo znače da u životu postoje dva partnera, podjednako važna, što ne bi trebao biti slučaj. Problem je i što mnogi ne znaju razlučiti je li to što osjećaju želja da se vrate bivšemu ili žaljenje zbog izgubljenog odnosa. Tome su žene sklonije nego muškarci, ističu stručnjaci, a to može dovesti do kobnih pogreški.

Što ako naiđe netko bolji?

Velika stopa razvoda tijekom 70-ih i 80-ih rezultirala je velikim brojem djece, danas odraslih ljudi koji, mnogi i nesvjesno, pate od straha od intimnosti. Budući da su vidjeli što sve može poći po krivu, prema studijama, djeca razvedenih roditelja imaju dvostruko veću želju da njihova veza uspije, a posebno su na početku 30-ih skloni traženju savršenog partnera. Više nego drugi vjeruju da kada se sve poklopi da je "to to". No iako se čini da su oni idealan partner za vjernost, javlja se paradoks. Zbog straha od intimnosti i problema s vezivanjem neprestano se pitaju "hoće li doći netko bolji?" i "je li bivši bio onaj pravi?". Zbog tako visokih očekivanja skloniji su se "razbiti" od bračnu stvarnost jer vjeruju da se partneri trebaju slagati i poštivati uvijek, a tako i u nekome tko ih zabavlja i pokazuje najbolju verziju sebe vidjeti "onog boljeg".


Četiri načina kako izbjeći dvostruku vezu

1. Uništite uspomene ili ih barem "stavite" u kutije, kako ih ne biste stalno gledali i iznova proživljavali.

2. Promijenite radio stanicu dok svira "vaša" pjesma. Ne provjeravajte njegov Facebook profil. Susret s njegovim prijateljima i traženje tragova da mu nedostajete mogu vas samo deprimirati.

3. Koristite tehniku odvlačenja pozornosti. Umjesto sanjarenja o tome kakve bi stvari mogle biti, mislite o nečem praktičnom.

4. Učite iz iskustva. Prvo, razmotrite razloge prekida, zatim otkrijte emocionalnu rupu koju je ispunio vaš bivši partner i pronađite manje destruktivni način da je ispunite, kao na primjer, počnite trenirati za maraton kako biste pojačali samopouzdanje.

izvor: 24sata.hr