Držite namirnice u plastičnim kutijama? Nakon ovoga možda više nećete

namirnice, plastična ambalaža, plastika
Mnogi nutricionisti slažu se da je to odlična ideja i savjetuju da upravo svoje obroke pripremate unaprijed i na taj način kontrolirate količinu hrane koju konzumirate. Ipak, iako želite održavati svoje prehrambene navike zdravima, kontrolirati unos kalorija i hraniti se zdravo, spremanjem obroka u plastične kutije za hranu možete napraviti upravo suprotno.

Liječnica dr. Emelie Ilarde, pojasnila je za The list da je pripremanje hrane unaprijed i pakiranje u plastične kutije za hranu vrlo popularno posljednje vrijeme, no, ono što većina ljudi ne pazi ili ne zna jest da te plastične kutije mogu negativno utjecati na ljudsko zdravlje ako sadrže BPA.

Riječ je o kemikaliji bisfenol A koja se, osim za učvršćivanje plastike, koristi i u epoksi smoli kao zaštitnoj presvlaci u konzervama i limenkama. Još prije 100 godina je utvrđeno da bisfenol A u ljudskom tijelu djeluje poput umjetnog estrogena.

Bisfenol oponaša ljudske hormone i remeti naš endokrini sustav. Istraživanjima je potvrđena povezanost bisfenola s oštećenjem jetre, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma, a Danska je postala prva europska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i pića namijenjena djeci mlađoj od tri godine.

Neki proizvođači plastičnih ambalaža su izbacili bisfenol A iz uporabe pa prije kupnje plastične ambalaže ili namirnice koja je u njoj zapakirana, provjerite što kupujete.

Engleski znanstvenici su analizirali podatke ankete "National Health and Nutrition" i pokazalo se da muškarci s visokim dozama BPA u organizmu imaju veći rizik od razvoja bolesti srca.

BPA, naime, potiskuje hormon koji nas štiti od srčanog udara, oksidativnog stresa i oštećenja krvnih žila.

Vecernji list