Djevojke bi se odrekle pameti zbog većih grudi

jelena karleuša, grudi, plivanje, djevojke, grudi, pamet, sise, jelena karleuša, kučka, status, jelena karleuša, napad, provala
...inteligentne, a trećina ispitanica izjasnila se da bi rado zamijenila inteligenciju za atraktivan izgled.

Iako su ovakvi rezultati istaživanja donekle bili očekivani, stručnjaci su izrazili zabrinutost što je današnjim djevojkama izgled važniji od pameti i obrazovanja. Smatraju da je to posljedica opsesije poznatim ličnostima u kojima mladi vide uzor, kao i popularizacije plastične kirurgije.

Četvrtina ispitanih djevojaka priznala je da bi s većim grudima bile sretnije, a 60 posto njih vjeruje da bi sa bujnijim poprsjem bile privlačnije muškarcima. Katty Banyard iz Ženske grupe "UK feminista" smatra da ovakvi stavovi proizlaze iz nametnutih modela koji se forsiraju kroz medije, prenosi broj1.hr.

"Djevojke se danas suočavaju s velikim pritiskom da se fokusiraju na svoje tijelo. Putem časopisa i televizije nameće im se, od najranijeg uzrasta, da je jako bitno kako izgledaju, tako da im to postaje primarno u životu. Rezultat toga je sve veći broj djevojaka koje pate od poremećaja u prehrani, ili se jako mlade odlučuju na ekstremne mjere kao što je plastična kirurgija. Ovi rezultati otkrivaju i izvjesnu isfrustriranost djevojaka koje uporno pokušavaju dostići taj nametnuti ideal ljepote", kaže Katty Banyard.

Kad je riječ o emotivnim vezama, dvije trećine ispitanih djevojaka smatra da muškarci ne vrednuju toliko inteligenciju kod žene koliko fizički izgled.

Također, vjeruju da ukoliko su atraktivne, veće su im i šanse za napretkom u karijeri. Skoro 80 posto djevojaka reklo je kako su doživjele da okolina više sudi o njihovom izgledu nego što obraća pažnju na njihovu inteligenciju.

Psiholog Mamta Saha krivi "celebrity" kulturu koja je danas pristupačija nego što je ikada ranije bila.

"Sa svih strana bombardirani smo slikama atraktivnih žena s velikim grudima i punim usnama. Kada gledate te žene, lako možete uspostaviti vezu između njihovog izgleda i uspjeha koji imaju, ali forsiranje takvih ličnosti može proizvesti nezdravu fiksaciju kod djevojaka. Ljepota je prolazna, zato je važno da djevojke rade na sebi i da prvenstveno izgrade samopoštovanje", naglašava Mamta Saha.