Djeca već u vrtiću pokazuju hoće li postati uspješni mladi ljudi

Djeca već u vrtiću pokazuju hoće li postati uspješni mladi ljudi

Teško je zamisliti da bi vještine koje dijete nauči i zna s pet godina mogle utjecati na njegovu mogućnost za uspjeh u budućnosti. No, ovaj je fenomen ipak dokazan istinitim, kako kažu američka istraživanja.

Također, znanstvenici su dokazali kako te vještine, koje mogu predvidjeti uspjeh u budućnosti, nemaju nikakve veze s čitanjem i pisanjem, već su to emocionalne i socijalne vještine. Istraživači su ispitivali tete u vrtićima o djeci, točnije o njihovim odnosima: koliko su sposobna dijeliti, slušaju li drugu djecu, pomažu li drugima te uspijevaju li rješavati probleme.

Godinama nakon, istraživači su promatrali te iste, tada već mlade ljude, a zaključili su kako su oni s višim socijalnim i emocionalnim vještinama živjeli bolji i uspješniji život. Također, veća je vjerojatnost da će oni završiti fakultet te se trajno zaposliti prije 25. godine.

Zanimljivo je kako se roditelji većinom osvrću na školsko obrazovanje djece, a manje su usredotočeni na bitnije aspekte razvoja, tj. socijalne i emocionalne vještine koje djeca uče od najranije dobi upravo promatrajući svoje najbliže.