Čak 82% žena iznad 35 godina uspijeva jako brzo zatrudnjeti

trudnoca
Rezultati studije objavljeni su u časopisu Obstetrics & Gynecology, a pokazali su i da žene između 27. i 34. godine imaju tek nešto bolji postotak uspješnosti ostvarenja trudnoće - 86 posto, piše 24sata.hr.

Žene između 35 i 40 godina, koje imaju odnose samo tijekom plodnih dana, ostanu trudne u 78 posto slučajeva unutar godine dana, dok njih 84 posto u godinu dana zatrudni ako su u dobi od 20 do 34 godine. Stručnjaci kažu da je žensko tijelo najspremnije iznijeti trudnoću između 21. i 28. godine.

U današnje vrijeme kad sve više žena radi i ima karijere, te im se pružaju jednake mogućnosti kao i muškarcima, svjedoci smo 'trenda' sve kasnijih poroda - ono što je još prije par desetljeća bilo čudno i rijetko, danas je realnost i svakodnevica. Tako se sve više žena, uglavnom zbog posla, tek nakon 35-e odlučuje za prvo dijete.

Premda neke majke koje rađaju nakon 35-e, bilo da su prvorotkinje ili ne, pokazuju određenu bojazan zbog kasnijeg poroda (što se vidi i na portalima za mame gdje često traže savjete na ovu temu), sve je više studija poput ove koje pokazuju da ne samo da nemaju znatno manje šanse da zatrudne, već i šanse da s djetetom nešto ne bude u redu nisu tako velike.

Portal Centar zdravlja prenosi kako danas sve više žena u svijetu prvo dijete dobiju između 30. i 39. godine, a ta se brojka udvostručila u posljednjih 15 godina. Broj onih koje rađaju s 40 godina je porastao čak za 50%.

Za majku nakon 35. i dijete, naravno, postoje rizici. Naime, za majku se povećava se rizik od trudničkog dijabetesa, preeklampsije i vaginalnog krvarenja, dok su za dijete veće šanse da se pojavi placenta praevia, abruptio placentae, niska porođajna težina, prijevremeni porod i pobačaj. I dok kod žena u dvadesetima rizik iznosi između 12 i 15 posto, zna se da kod žena u 40-ima taj rizik iznosi oko 25 posto, pa mnogi ginekolozi kažu kako je taj rizik oko 35. e zapravo oko 20 posto.

Neka su istraživanja pokazala da postoje i prednosti majčinstva nakon 35. godine života: tako jedna studija objavljena u stručnom medicinskom časopisu Journal of the America Geriatrics Society kaže da kasnije rađanje utječe na bolji rad mozga žene i samim time sprječava odumiranje stanica, zbog čega će starije mame imati puno bolje pamćenje u godinama u kojima ono obično rapidno opada.

Za studiju je ispitano 830 žena koje su već prošle menopauzu i kojima je testirana moć pamćenja, funkcionalne mozga i kognitivne vještine, a prikupljali su se i podatci o godinama u kojima su dobile prvu menstruaciju, koliko su trudnoća imale, te još niz drugih faktora kojima su željeli povezati učinke trudnoća, odnosni dobi u kojoj su rađale s njihovim općenitim mentalnim zdravljem.

Rezultati su pokazali da su žene koje su svoje posljednje dijete rodile nakon 35-e (dakle, nije riječ isključivo o prvorotkinjama u toj dobi) zaista imaju puno bolju memoriju i puno se lakše izražavaju bogatim vokabularom, ali pokazali su i još nešto - a to je da su žene koje su menstruaciju dobile prije dobi od 13 godina danas imaju znatno snažniju globalnu svjesnost (bolje povezivanje, zaključivanje).

Strahovi i mišljenja majki i trudnica

- Trudnoća nakon 37. godine?! Da ili ne? Ne znam gdje bih smjestila ovo pitanje ali me zanimaju Vaša iskustva ukoliko imate preko 35 godina i trudne ste. Sve se više dvoumim, osobito nakon spontanog pobačaja, možda sam zaista prestara, ne ja nego moje tijelo, možda to ipak ne bi bilo dobro za bebu, ne znam više što da mislim, da li da idem na drugo dijete ili ne - napisala je jedna žena na portalu za trudnice i majke Roda.

- Meni je u ovo druga trudnoća (u tijeku- 21 tjedan) i imam 35. Poznajem kolegice koje su rodile u 40-tim i sve je ok. Naravno da se i ja malo bojim zbog godina ali što je tu je - vrijeme je proletjelo. Kod ove trudnoće sam imala problema u prvim mjesecima (krvarenje i sjeđi iscjedak) ali sam sad super. Da li je to zbog godina ili zato što sam imala jednu kiretažu prošle godine pa više nisam "kao nova" tko zna? Prva trudnoća je bila sa 29 godina i bila je kao i da nije bila, a porod također, a isto nisam bila baš "mladica". - prvi je odgovor koji je dobila. Uglavnom su sva iskustva bila pozitivna, a jedna joj je 'starija' majka napisala:

- Ja sam prvu kćer rodila sa 36,5, a drugu sa 38, 5. Obje trudnoće su bile prekrasne, nisam uopće osjećala da mi je teško.
U drugoj trudnoći radila sam skoro do kraja, jurila doma s posla gdje me čekala moja starija kćer i onda sam se još s njom "natezala". Uz sve obaveze, kućanske poslove i sl. nije mi uopće bilo teško. Jedino što sam obje rodila na carski, kod prvog se poroda nisam uopće otvarala pa sam završila na hitnom carskom.

Drugi porod - elektivni carski, što zbog godina, prethodnog poroda, liječene neplodnosti itd. Ako je to druga trudnoća, sigurno će biti napornije, obzirom da imaš već jedno dijete koje treba tvoju brigu i pažnju, ali mislim da to nema veze sa godinama. I mlađim mamama je jednako teško.

I iako su manje više svi podijelili pozitivna iskustva, predrasude da su žene u toj dobi "stare" za majčinstvo još postoje.

- Roditi prvi put u 35., 40. ili u 45. nije naravno pravilo, što i ne bi bilo dobro - ali više nije ni iznimka - rekao je za Večernji list doc. Ratko Matijević, ginekolog u zagrebačkoj bolnici "Sveti Duh". Odgađanje prve trudnoće danas tako nije ništa neobično, pogotovo za žene koje žele prvo završiti fakultet, pa postići nešto u svom poslu, odnosno u karijeri, ali im je isto tako važna socijalna i materijalna stabilnost.

- Termin 'stara prvorotkinja' svojevrsna je zabluda jer ne postoji jasno definirana granica gdje se može povući crta između mlade i stare trudnice. Ali jasno da, što je žena starija, i trudnoća je potencijalno rizičnija. Ali ni to ne znači da će kod žene koja rađa potkraj tridesetih ili početkom četrdesetih, dakle u kasnim reproduktivnim godinama, doći do komplikacija u trudnoći - kaže dr. Matijević i dodaje kako neki strani autori smatraju i da u nekim elementima kasno majčinstvo ima i prednosti za dijete, pogotovu u njegovu odgoju.

Žene u četrdesetima emocionalno su zrelije, strpljivije, financijski neovisnije i obrazovanije od mladih majki. Pomlađuje li ženu kasnije majčinstvo? Znanstvenih dokaza za to nema, odgovara doc. Matijević. Ali, napominje, žena će se doimati mlađom jer ima malo dijete, jer je aktivnija, jer živi drukčije nego prije. Sve se više žena odlučuje za rađanje u dobi koja, prema biološkim i medicinskim kriterijima, nije za rađanje i najoptimalnija - zaključuje.

A mnogi se ginekolozi slažu kako se dobni rizici velikim dijelom mogu umanjiti, uz adekvatnu pripremu, dobru komunikaciju s medicinskim osobljem i spremnost trudnice na aktivno sudjelovanje u izazovima koje joj trudnoća nosi.