Blamaža splitske policije: Prekinuli koncert Zostera zbog - buke

...Quasimodo, skinula glazbenike s pozornice i zajedno s voditeljem kluba privela ih u postaju. Razlog: navodna buka, koju su okarakterizirali kao 'narušavanje javnog reda i mira'!
Bizarna intervencija dogodila se nešto nakon ponoći - uz dva temeljna policajca radilo je čak 14 interventnih, po trojica na svakog člana benda. Zabezeknuti posjetitelji tek su gledali kako snage reda obavljaju svoj vrlo važan zadatak prekidanja koncerta, i to upravo u trenutku dok Splitom haraju pljačkaši: samo u noći sa subote na nedjelju u Splitu su zabilježena dva razbojstva i jedan pokušaj pljačke, no ti kriminalci, dakako, još nisu uhvaćeni...

Splitski slučaj podsjeća na probleme oko zagrebačke Tvornice kulture: i ovdje su zbog buke prosvjedovali stanari iz susjedstva, no policija se nije ni potrudila poštovati zakon i pozvati sanitarnu inspekciju da bi se izmjerili decibeli. Kako nam je objašnjeno, policajci su na licu mjesta 'sami procijenili da se radi o narušavanju javnog reda i mira', premda je sasvim evidentno da u Gundulićevoj ulici veću buku stvaraju autobusi javnog prijevoza nego zvukovi iz Quasimoda. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske službeno nam je potvrđeno da prilikom intervencije nisu zabilježili 'ni tučnjave, ni nerede, ni prijetnje, ni galamu'.

Nakon 45 minuta u postaji mostarski glazbenici ipak su pušteni bez prijave, dok je voditelj kluba Nikša Zorotović zaradio optužni prijedlog zbog narušavanja javnog reda i mira. On sam tvrdi da je razina buke definitivno bila ispod ionako prestrogih zakonskih standarda te se pita tko će mu nadoknaditi novac uložen u organizaciju koncerta.

Frontmen Zostera Mario Knezović priznaje da je pomalo šokiran intervencijom policije jer nikad u životu nije doživio privođenje, a pogotovo ne zbog 'buke'.

'U Split smo došli svirati, nismo očekivali da će nas tretirati kao kriminalce. Žao mi je što koncert nije održan do kraja i žao mi je zbog kulturne scene u Splitu. Mislio sam da je kod nas u Mostaru grozno, ali čini mi se da ni kod vas nije puno bolje', kazao nam je Knezović. Za nastup u Splitu, inače, i on i njegovi kolege imali su uredno izdane radne dozvole.

Quasimodo je klub koji se u petnaestak godina postojanja profilirao u popularno urbano okupljalište koje osim koncerata organizira i književne promocije, čitaonice i projekcije filmova, pa se time idealno uklapa u profil mjesta koja se posljednjih mjeseci nalaze na udaru policije i raznih inspekcija. Ako ćemo u cijelom slučaju potražiti neku utjehu, to je barem priznanje pjevača Knezovića da su tijekom ove besmislene intervencije policajci bili pristojni i korektni.

Izvor: tportal.hr