Bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik da pokupe bolničke bakterije

bebe, bebe, rođenje, bebe, rođenje, bebe, Mostar, bebe, rođenje, bebe, carski rez, istraživanje, Federalno ministarstvo rada, novčana pomoć, usvojen zakon
Arhiva

Studija je pokazala da bebe rođene vaginalno uzimaju većinu početne doze bakterija od svoje majke, dok bebe rođene carskim rezom imaju više bakterija povezanih sa bolničkim okruženjem, uključujući sojeve koji pokazuju antimikrobnu otpornost.

Nalazi bi mogli objasniti veću prevalenciju astme, alergija i drugih imunoloških stanja kod beba rođenih carskim rezom.

"Na to kako vaš imuni sustav funkcionira kroz vaš život, mogu utjecati njegove prve interakcije s bakterijama", rekao je Nigel Field, viši autor u radu sa "University College London".

Bebe rođene carskim rezom imaju niži nivo "dobrih bakterija" u crijevima, pokazuje istraživanje.

Ranije se mislilo da bebin mikrobiom mogu da oblikuju bakterije koje pokupe dok su u porođajnom kanalu, ali najnovija otkrića pokazuju da mikrobiom vaginalno rođenih beba nije iz vaginalnih bakterija, već iz majčinog crijeva, vjerojatno pokupljenih u trenutku rađanja.

Ovo dovodi u pitanje praksu brisanja beba koje su rođene carskim rezom vaginalnim bakterijama odmah nakon rođenja.

"Ta praksa je prilično kontroverzna", rekao je Piter Broklherst, profesor ženskog zdravlja na Sveučilištu u Birminghamu i koautor studije, i dodaje da ne nalaze biološke dokaze da bi to bilo efikasno.

Bebe su sterilne kada se nalaze u maternici, ali čim su izložene spoljašnjem svetu počinju uzimati bakterije, koje brzo prave kolonije u crijevima.

Za šest do devet mjeseci razlike između dvije grupe su se izjednačile. Ipak, znanstvenici misle da bi početno izlaganje bakterijama u trenutku rođenja moglo biti "termostat" za imuni sustav, definirajući njegovu osjetljivost i određujući na koje sojeve bakterija izaziva odgovor.
Znanstvenici tek treba otkriti točne mehanizme kojima rana izloženost utiče na imunološku aktivnost, a to treba razviti pre nego što nalazi imaju stvarne posljedice na kliničku praksu.

Broklhest je rekao da ne bi bilo preporučljivo roditeljima da pokušaju dati bebama rođenim carskim rezom dozu, na primer bakterija majčinog crjeva, što može biti opasno.

"Bio bih veoma zabrinut zbog namjernog uvođenja tih vještačkih ideja", rekao je profesor.

Međutim, u budućnosti može postati rutina davanje doze bakterija bebama rođenim carskim rezom. Stručnjaci su takođe rekli da ovi rezultati ne bi trebalo da uznemire žene koje su planirale ili imale carski rez.

"U mnogim slučajevima carski rez je jedini pravi izbor za ženu i njenu bebu", rekla je Elison Rayt, konzultantkinja akušerka i potpredsjednica "Royal College of Obstetricians and Gynaecologists".

"Točna uloga mikrobioma kod novorođenčadi i faktori koji ga mogu promjeniti još uvijek nisu poznati u potpunosti, tako da ne mislimo da bi ovo istraživanje trebalo da odvrati žene od carskog reza", rekla je Rajt.

Studija je također ukazala na značaj antibiotika, koji se obično daju pre carskog reza. Oni također imaju ulogu u oblikovanju bebinog mikrobioma. Dojenje je isto tako imalo utjecaj na bakterije crijeva, pokazalo je istraživanje, ali je imalo manju ulogu.