Bacate li uzalud novac na ove namirnice?

hrana za jelo, namirnice, ušteda, zavod za statistiku, Državni zavod za statistiku, plaća, minimalna plaća u EU, isplata plaća, plaćanje, povećanje plaća, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, Zakon o plaćama, Konzum, Agrokor, Velpro centar, posao, poskupljenje, trgovci, prava radnika, trgovina, potrošačka korpa, poskupljenje goriva, poskupljenje, Poskupljenje cestarine, siromaštvo, cijene, potrošačka korpa, potrošačka korpa, potrošačka korpa, priopćenje za javnost, nezavisni blok, prava radnika
Zamjenske namirnice

Ako kuhate često, onda ste već naučili da neke skupe namirnice ponekad možemo zamijeniti povoljnijima, a jelo će na kraju biti jednako ukusno. Oni neiskusni to se neće usuditi pa će uzalud dati više novca. Pitajte u trgovini za zamjensku namirnicu, ako mislite da bi mogla funkcionirati. Jedan od primjera mogu biti sirevi ili neke vrste mesa. U nekom umaku, primjerice, jednako ukusna može biti piletina kao i teletina, a prva vrsta mesa znatno je povoljnija.

Maslinovo ulje

U većini kulinarskih emisija i razgovora ili tekstova o zdravoj prehrani uvijek ćete čuti kako je maslinovo ulje najbolje. Mnogi kuhari koriste manje skupa ulja poput uljane repice, a maslinovo koriste za kraj, kada su jela već kuhana, piše oprah.com. Ulje od uljane repice poznato je i pod imenom canola, a budući da ima visoku točku dimljenja, pogodnije je za prženje. Stoga je ovo odličan primjer uštede kod kuhanja, a da jedete zdravo i ukusno. Maslinovo ulje čuvajte za salate i jela u kojima neće biti termički obrađeno.

Slastice

Jaja iz eko uzgoja skuplja su od običnih, ali su i kvalitetnija pa će svaki kolač biti ukusniji. No ako kupujete skuplji prašak za pecivo, smeđi šećer i slične sastojke, bacate novac. Ovi su sastojci većinom iste kvalitete, a smeđi šećer morate dobro provjeriti da ne ispadne da ste kupili obojani bijeli. Planet Money tako je nedavno objavio studiju koja je pokazala kako vrhunski chefovi najmanje novca troše baš na sastojke za kolače, jer smatraju da je većina tih namirnica jednake kvalitete bez obzira na način uzgoja ili brend proizvoda.

Umak od rajčice

O ovome možda niste razmišljali, ali za većinu jela koje radite s umakom od rajčica uvijek su potrebne manje količine, a ostatak će s vremenom propasti. Idući put kad otvorite novo pakiranje, ostatak raspodijelite u čaše ili vrećice i zamrznite.

Piletina

Još jedan način da uštedite novac jest kupnja piletine odnosno prsa. U trgovinama često možete naći narezano bijelo meso na šnicle, ali ono je skuplje jer je već skinuto s kostiju. Ono što možete učiniti jest kupiti prsa na kostima, očistiti ga kod kuće, a hrbat iskoristiti za juhu. Dakle, od jednih prsa imate kompletni ručak i još ste prošli povoljnije.

Izvor: tportal.hr