Angelina Jolie odstranila obje dojke: Imala 87 posto šanse dobiti rak

Šanse da oboli od raka dojke bile su 87 posto, a njezinoj odluci o mastektomiji pridonijela je i sudbina njezine majke Marcheline Bertrand, koja je u dobi od 56 godina umrla od raka jajnika.

 

- Doktori su rekli da mi je rizik od dobivanja raka jajnika 50 posto iako je to drugačije kod svake žene. Nakon što sam saznala kakva je moja situacija, odlučila sam rizik smanjiti na minimum. Donijela sam odluku o dvostrukoj mastektomiji jer je veći rizik bio da obolim od raka dojke. Operacija jajnika je i složenija - napisala je Angelina Jolie (37) u kolumni za New York Times te otkrila da je 27. travnja završila sa svim medicinskim postupcima koji su uključivali i mastektomiju.

Cijelo to vrijeme trudila sam se ovu odluku držati što dalje od javnosti i usredotočiti se na posao - otkrila je glumica. Operacija je bila uspješna, a liječnici kažu da joj se rizik za dobivanje raka dojke smanjio na samo pet posto.

- Sve sam ovo ispričala kako bih drugim ženama iskreno rekla da odluka o mastektomiji nije laka, ali sad sam sretna što sam tako odlučila. Moja djeca se ne trebaju bojati da će me izgubiti zbog raka dojke - rekla je Angelina. Glumici je u svemu velika podrška bio zaručnik Brad Pitt (49) te njihova djeca Maddox (11), Pax (9), Zahara (8), Shiloh (6) i četverogodišnji blizanci Knox i Vivienne.

- Ohrabrujuće je da to što oni vide ne smatraju neugodnim. Vide samo male ožiljke i to je to. Sve ostalo je isto kao i prije. Znaju da ih volim i da bih sve učinila da s njima mogu biti što duže - rekla je Angelina te dodala da je sretna što pored sebe ima partnera kao što je Brad jer je pun ljubavi i podrške.

- Za svaku ženu koja prolazi kroz sve ovo, jako je bitno da imate nekoga pored sebe. Brad je pored mene bio kroz svaku minutu operacije - pohvalila ga je glumica.

Angie tvrdi da se ne osjeća ništa manje ženstvenijom.

- Osjećam se još moćnijom jer sam se odlučila ovo napraviti. Svakoj ženi koja će ovo pročitati želim dati da do znanja da imaju mogućnost birati. Želim ohrabriti svaku ženu koja se dvoumi hoće li mastektomiju napraviti. Tražite informacije i raspitujte se kod medicinskih stručnjaka koji vam pri tome mogu pomoći - zaključila je glumica.

24.sata.hr