50 tisuća 'seksualnih predatora' vreba na Fejsu

Žrtve ovih potonjih često su djeca, pokazuje istraživanje kompanija koje proizvode softvere za roditeljsku kontrolu na internetu, piše net.hr

Istraživanje koje je provedeno na 1.501 maloljetnika koja imaju od 10 do 17 godina, pokazuje da je u posljednjih godinu dana svako četvrto dijete bilo izloženo neželjenom sadržaju (npr. slike golih osoba ili parova tijekom spolnog odnosa ).

Istraživanje je također pokazalo da je svako peto dijete na Facebooku primilo zahtjev seksualne prirode, a jedno od 33 bilo je pozvano na izlazak, predložen im je razgovor telefonom ili im je netko poslao pismo, novac ili poklon.

Prema tom istraživanju, u svakom trenutku na Facebooku vreba 50.000 "seksualnih predatora".

Jedan od najboljih načina na koji se djeca mogu zaštititi je korištenje specijalnih "parental control softwarea", smatra stručnjak za informacijske tehnologije Andrej Minevski, pomoću kojih roditelj može pratiti aktivnosti svoje djece na Facebooku i na taj način ga sačuvati od potencijalnih problema.

"Svakako, da bi osigurali svojoj djeci bolji i sigurniji internet, roditelji mogu koristiti softvere koji će im olakšati praćenje aktivnosti djeteta na internetu, ne samo Facebooku, od čitanja e-mail poruka, chatova i ostalih sistema za razmjenu poruka i podataka", objašnjava Minevski u razgovoru za crnogorski portal Vijesti.

Moderne tehnologije udaljavaju djecu od roditelja

Psihologinja Zorica Minić smatra da su roditelji često u zabludi jer misle da su djeca sigurna, ako su kući za računalom. Ističe da je djecu najvažnije upozoriti da nikada ne otkrivaju svoje osobne podatke, niti podatke o svojoj obitelji, jer ne mogu znati za što će oni nekome poslužiti.

Moderne tehnologije, kaže Minić, često udaljavaju svijet roditelja od svijeta djece, jer dijete počinje "govoriti jezikom kompjutera", koji roditelji često ne razumiju, a što otežava njihovu komunikaciju.