5 razloga zašto biste sutra trebali otići negdje u prirodu

božjak, priroda, šetnja, izlet
Znate i sami zašto je bolje hodati šumom ili planinariti ili voziti bicikl nego se kod kuće izležavati. Prestanite čitati članak odmah ovdje, telefon u ruke i dogovorite neki izlet za sutra.

Aha, ne date se nagovoriti tako lako? Dobro, dobro, evo pet razloga zašto bi trebali sutra otići u prirodu...
Razlog broj jedan: moći ćete se time hvaliti idućih godinu dana

Ako sutra odlučite otići pješice od podnožja do Sljemena, u šetnju obroncima Papuka ili, barem, otrčati par krugova oko školskog igrališta, time ćete se moći hvaliti idućih godinu dana. Kad vam netko počne pričati o tome kako se popeo uz više nego okomitu stijenu na Kalniku bez osiguranja, ili kako je osvojio Triglav prije ručka, ili kako je otrčao maraton pa još odradio trening u teretani jer mu nije bilo dosta, vi samo odmahnete rukom i kažete: ‘E, da znaš što sam ja radio/la jučer...' A tko zna, možda vam se toliko svidi da to i ponovite uskoro. Prvi put je, kažu, najteže.
Razlog broj dva: što manje vremena provodite na kauču, to ćete ga kasnije morati mijenjati

Jednog dana kada dignete svoju pozadinu iz trosjeda shvatite da toliko sjedite na tom mjestu da je na njemu rupa. Rupa vas podsjeća na obližnje jezero, samo što nema vode. Svakim danom postaje sve dublja i naposljetku dođete do opruga. I tad shvatite da morate kupiti novi kauč. Svojim odbijanjem odlaska u prirodu, prošetati ili potrčati izbili ste si bar dvije tisuće kuna s računa.
Razlog broj tri: nema bolje klope od one u planinarskim domovima

Kada prvi put probate dobar grah ili lovački gulaš s palentom u planinarskom domu, svaki idući ćete uspoređivati s tim. A cijene su uglavnom umjerenije nego u ‘podnožju'. Samo pazite da ne zakasnite - nerijetko se dogodi da gladni planinari pojedu sve što se skuhalo. Znaju oni što je dobro.
Razlog broj četiri: dijete vam ne zna razlikovati hrast od bukve

U vrijeme pametnih telefona, kompjutera i sveopće virtualizacije, djeca gube kontakt s prirodom. Nekad se najmlađe tjeralo unutra s igre, a danas ih se tjera van na igru. Sve to dovelo je do toga da vam dijete vjerojatno ne zna razlikovati hrast od bukve. Odvedite ga u šumu i naučite ga. Pokažite mu kako izgleda javorov list, a kako kestenov plod.
Samo si ne zaboravite isprintati slike svega da se ne osramotite pred klincem...
Razlog broj pet: tek ćete u prirodi shvatiti koliko vas stresa okružuje

Da se za kraj malo uozbiljimo - svakodnevni život pun je stresa. Bilo da je riječ o višku informacija koje svakih nekoliko minuta ‘gutamo' s interneta ili televizije, ili da je riječ o poslu, novcu, obavezama... Stres je svuda oko nas, čak i kad ga ne primjećujemo. Kad se jednom zateknete u prirodi s osmijehom na licu, dok se sunce probija kroz grane drveća koje vas okružuje, a čujete samo cvrkut ptica, žubor vode i glasove svojih prijatelja i obitelji, onda tek shvatite da je boravak u prirodi najbolji lijek protiv stresa. Redovit boravak u prirodi uvelike će poboljšati vaše zdravstveno stanje, kako ono fizičko, tako i mentalno.

aktivator.hr