3 stvari koje se mogu dogoditi s vaginom, a koje bi trebali znati

gacice

Što to znači?

Potrebna je posebna njega ženskog spolnog organa, treba paziti na PH vrijednost rodnice, lakše se na ženskom intimnom području razvijaju razne infekcije...

No, kada je vrijeme za zabrinutost?

Njujorška ginekologinja Kameelah Phillips tvrdi da ako se pojavi nešto čudno na vanjskom dijelu ženskog spolnog organa, nema razloga za pretjeranu zabrinutost.

1. Kvržica blizu vaginalnog otvora

Bartolinijeve žlijezde nalaze se na svakoj strani vaginalnog otvora. Ove žlijezde luče tekućinu koja pomaže vlaženju vagine, a kada se otvaranje kanala ovih žlijezda poremeti, tekućina se zadržava u žlijezdama i može nastati Bartolinijeva cista.

Liječenje ovisi o veličini ciste, je li bolna i upaljena. Ponekad, dovoljno je tek kućno liječenje, a u težim slučajevima kirurška drenaža.

2. Prištići u boji kože

Te sićušne, bezopasne kvržice nastaju kada su blokirani kanali kojima znoj izlazi na površinu.

Mogu se pojaviti,osim na licu, ispod pazuha, trbuha, i na otvoru vagine. Nikako ih nemojte sami pokušati istiskivati kako ne biste napravili još veće probleme. Ako vam izrazito smetaju, obratite se liječniku.

3. Urasle dlačice

Ako preferirate "brazilku" ili brijete određeni dio stidnih dlačica, lako je moguće da ćete se u nekom trenutku suočiti s problemom urasle dlake. To može biti vrlo neugodno, ali i bolno ako nastane upala i zagnoji se, kaže Philips.

Ako brijete to područje, svakako si dopustite dovoljno vremena da se to područje kože osuši i izbjegavajte nositi donje rublje koje nije pamučno. Prilikom tuširanja i održavanja dnevne higijene, izbjegavajte parfumirane kupke i mirisna ulja.

Izvor: vecernji.hr