3 najbolja rješenja za upalu mišića

najbolja rješenja, masaža, odmor, upala mišića

Upala mišića rezultat je malih oštećenja koja nastaju uslijed intenzivnog rada mišića, a postoji nekoliko načina kako ih najbolje tretirati, ublažiti, ali možemo i preventivno djelovati.

Prije svega, ako su upale zaista jake i učestale iako vježbate već duže vrijeme, potrebno je napraviti neke izmjene u programu treninga. Vrlo vjerojatno negdje griješite, možda je broj serija i ponavljanja prevelik, ili prečesto intenzivno aktivirate pojedinu mišićnu skupinu. Nemojte misliti da je trening bio dobar ako ste nakon njega dobili upalu mišića, a ako slijedite dobar program treninga konstantno, upale se ne bi trebale pojavljivati prečesto.

Evo koja su 3 najbolja riješenja za upalu mišića!

Aktivni odmor- dan nakon teškog treninga odlično je vrijeme za aktivni odmor. Snažne upale se obično javljaju dan, ali i nekoliko dana nakon treninga, međutim aktivni odmor poput laganog jogginga ili brzog hoda ubrzat će protok krvi, razmjenu metabolita pa tako i oporavak mišićnih stanica. Takav rekuperacijski trening ne traje duže od 30-45 minuta i vrlo je lagan, a znatno će pridonijeti bržoj adaptaciji i smanjiti upalne procese.

Cool down- trening ne smije završavati naglo i intenzivno. Nakon glavnog dijela treninga trebao bi uslijediti "cool down" period u kojem se laganom aktivnošću 5-15 minuta (jogging) i dugotrajnim istezanjem mišića (10-30 sekundi po vježbi) čime se opet ubrzava i povećava kvaliteta oporavka. Upale velikim dijelom budu intenzivnije i duže traju upravo zato što većina rekreativaca preskače ovaj dio treninga.

Masaža- kao i ostale metode, i masaža ima glavnu ulogu opuštanja mišića i ubrzavanja oporavka jer to je zapravo gotovo sve što možete napraviti kako bi se upala skratila i ublažila. Ako imate mogućnost priuštite si masaže uz vježbanje, a uz pomoć spužvastog valjka možete se i sami masirati. Također, važno je voditi računa o adekvatnoj prehrani; unos vitamina, minerala i proteina najvažniji su nutrijenti koji sudjeluju u adaptaciji, izgradnji i oporavku mišića.

Izvor: index.hr

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.