23-godišnji Mostarac Dino Zelenika vodeći stručnjak za orhideje

dino zelenika
... piše westerndailypress.co.uk prenosi bh. novinska agencija Patria.

Naime, on je tada ponio orhideju sa sobom, a danas je 23-godišnji Zelenika vodeći međunarodni autoritet za orhideje. Sutra u Johanesburgu bit će jedan od sudija, ali i govornika i izlagača na Svjetskoj konferenciji orhideja nakon pet godina usavršavanja.

Kada je došao u Englesku, Zelenika je na prozorskoj dasci počeo uzgajati orhideje, ali na početku nije bilo baš uspješno. Usavršio je uzgajanje biljaka i prije nego su sve daske od prozora bile prekrivene orhidejama. Sa 12 godina već je tražio od majke da ga upiše u Društvo orhideja Bristol West. Članovi Društva orhideja ostali su „otvorenih usta", navodi Zelenika kada su shvatili da je 12-godišnji dječak njihov novi član.

Njegov mentor bio je Ian Parsons koji orhideje uzgaja već 40 godina, a Dini je poklonio staklenik za uzgoj koji i danas koristi.

- To je zagrijava i vlaži zemljište i pruža savršeno okruženje za uzgoj biljaka - kaže Zelenika.

Sa 17 godina pobijedio je na natjecanju, a godinu kasnije počeo je proučavati divlje orhideje na području BiH koje izazivaju pažnju u Velikoj Britaniji.

- Neko vrijeme moji prijatelji mislili su da je moja strast čudna, ali sada svi misle da je to super i kako postaju stariji mislim da više cijene lijepe vrtove i biljke - kaže Zelenika.

Tijekom proteklih godina putovao je po svijetu, a 2011. godine bio je u Singapuru na Svjetskoj konferenciji orhideja. Nakon povratka iz Johanesburga odlazi u Laos gdje će raditi na edukaciji uzgoja i očuvanja orhideja.

- Ono što ljudi vide upakovano u supermarketima je samo vrh ledenog brijega. Moja omiljena orhideja je Cattleya iz Južne Amerike - navodi Zelenika.

Zelenika je naveo da postoji 25.000 vrsta orhideja, ali da je samo oko 2.000 njih lijepo. Neke su vrlo male, dok neke kao što je Grammatophyllum u istočnoj Aziji mogu težiti nekoliko tona i narasti više od dva metra.