200 MILIJUNA EURA Exit ipak ne seli u Hrvatsku

Exit festival
Ilustracija

Nakon što su mediji u regiji objavili vijest da uslijed krize izazvane pandemijom festival Exit razmatra selidbu iz Srbije, u Novom Sadu je u petak održan sastanak gradonačelnika Miloša Vučevića sa predstavnicima tima Exit.

Na sastanku je gradonačelnik upoznat sa veoma teškom situacijom u kojoj se našlo cjelokupno glazbeno i manifestacijsko gospodarstvo u Srbiji i svijetu, kao i o praksi europskih zemalјa u vezi sa podrškom svojim najugroženijim industrijama. Sugovornici su tijekom razgovora izrazili zajedničku želјu da Exit nastavi sa razvojem festivala u Novom Sadu i Srbiji.

"Čak i u ovakvoj godini u kojoj je njihova osnovna djelatnost praktično izbrisana, Exit je našao način da nas ponovno učini ponosnim, ostvarivši strateško partnerstvo sa dobitnikom Nobelove nagrade za mir i najvećom humanitarnom organizacijom na svijetu - Svjetskim programom za hranu pri Ujedinjenim nacijama. 

Na sastanku smo se složili da bi u cilju ubrzanja oporavka novosadskog turističkog gospodarstva, trebalo učiniti sve kako bi se iskoristila činjenica da će upravo mladi biti ti koji će se prvi ponovno odvažiti na putovanja, kad se za to steknu bolji epidemiološki uvjeti", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Osnivač Exita Dušan Kovačević upozorio je da je domaća glazbena i manifestacijska scena pred nestajanjem i predložio gradonačelniku Novog Sada da se zauzme da i drugi gradovi u zemlјi podrže svoje manifestacije kao što je to učinio Novi Sad, koji uprkos pandemiji nije umanjio davanja za kulturu i turizam.

"Podrška Exitu je na naš zahtjev već godinama većinski prebačena sa proračuna na kulturu na proračun za razvoj turizma, jer upravo na tom polјu festival najviše doprinosi lokalnoj zajednici", istaknuo je Kovačević i dodao: "Drago mi je što smo uz veoma teške rezove i prije svega fanatičnim radom ove godine uspjeli sačuvati radna mjesta. To nisu samo brojke i statistika, već živi mladi lјudi koji vole svoj grad, žele ostati da žive u njemu i da rade neumorno kako bi nastavili da ga proslavlјaju na međunarodnoj sceni", prenosi B92.

Na sastanku je istaknuto da bi u cilјu ubrzanja oporavka novosadskog turističkog gospodarstva, trebalo učiniti sve kako bi bila iskorijenjena činjenica da će upravo mladi biti ti koji će se prvi ponovno odvažiti na putovanja, kad se za to steknu bolјi epidemiološki uvjeti iduće godine. Festival Exit je od osnivanja do danas domaćem turističkom gospodarstvu donio više od 200 milijuna eura, a sljedećih 200 milijuna se očekuje do 2030. godine, dok se vrijednost promocije Srbije često navodi kao 'neprocjenjiva'.