12 savjeta za organizaciju savršenog vjenčanja

udaja, Vrgorac, udaja, vjenčanje, vjenčanje, tučnjava, policija, vjenčanje, udaja, muškarac, vjenčanje, ubojstvo, samoubojstvo, make-up, pogreške, vjenčanje, mladenka, pitanja, vjenčanje

Bez obzira na to kakvo vjenčanje priželjkujete, najvažnije je da se s tom odlukom osjećate dobro, opušteno i sigurno. Slušajte svoje želje i jednostavno radite po svom ukusu, a ne onako kako se to podrazumijeva, radi oduvijek ili kako kažu roditelji.

Vjenčanje je jedan od najvažnijih, ali i najstresnijih događaja u životu. No, sami najviše možemo utjecati na to hoće li to biti jedan od najsretnijih i najopuštenijih dana u životu ili ćemo ga pamtiti po lošim odlukama, negativnim osjećajima ili svađama i napetosti zbog brige o financijama. Realno sagledajte svoje financijske mogućnosti i uskladite ih sa svojim željama. Pametna kuna donosi vam 12 savjeta koji vam mogu pomoći u planiranju vašeg najsretnijeg dana u životu. Sretno mladenci!

1. Okupljanje ispred crkve/matičnog ureda, a ne kod mladenaca pa kod mladenke:

na taj način nemate troškova za hranu i piće za goste kod kuće, izbjegavate troškove kićenja automobila (baloni, mašne…), a ne trebate ni kititi revere gostiju (ionako većina njih ne voli one rupice od igle na svojim sakoima ili haljinama). Dobitak: manje stresa, veća posvećenosti sebi i pripremama za vjenčanje.
Ušteda: 10 km po osobi.

2. Izbor cvijeća:

cvijeće je samo po sebi prelijepo. Umjesto umjetničkih kreacija i instalacija koje vas mogu stajati i nekoliko tisuća kuna, cvijeće po svom ukusu nabavite na veleprodaji cvijeća. Za malo novaca, imati ćete i svoj jednostavni vjenčani buket, a ostati će i za ukrašavanje stolova za goste. Neka vam pri tome pomognu i prijateljice. Birajte uvijek sezonsko cvijeće; ne inzistirajte primjerice na bijelim kalama ili božurima, ako nije njihova sezona, jer će ih možda biti nemoguće nabaviti ili će im cijena biti paprena.
Ušteda: ovisno o cvijeću, od 250-500 km.

3. Što manje papira, to bolje:

izbjegnite tiskanje skupih pozivnica i zahvalnica. One obično završe na dnu neke ladice ili u košu za smeće. Sami možete osmisliti efektne a jeftine pozivnice - potrebno je samo malo mašte, jedna lijepa fotografija na kojoj ste vas dvoje zajedno i tekst koji će sadržavati sve osnovne podatke: što, gdje i kada. Slično je i sa zahvalnicama. Želite li svojim gostima darovati zajedničku fotografiju, učinite to jednostavno - fotografijom. Kuverta i podloga su sasvim nebitne.
Ušteda: minimalno 5 km po osobi.

4. Konfeti su nepotreban trošak:

gostima će biti dovoljno reći "hvala". Konfeti, figurice, licitarska srca, čokančići s domaćom rakijom - kome to treba?
Ušteda: minimalno 3 km  po osobi.

5. Otkrijte novu nadu hrvatske fotografije:

vjerujemo da među vašim prijateljima ima i onih koji se amaterski ili ozbiljnije bave fotografijom. Ako ste ih namjeravali pozvati na svadbu, dogovorite se da vam fotografiranje bude dar od njih. Nemate li nijednog poznanika fotografa, potražite ga na web portalima koji se bave fotografijom - oni jednostavno vrve odličnim, ali samozatajnim fotografima koji jedva čekaju da njihov talent bude otkriven i monetiziran. Dogovorite s njima razumnu cijenu i obećajte im da ćete ih u slučaju da budete zadovoljni toplo preporučiti dalje. Osim toga, na web portalima kao što je fototeka sami možete napraviti svoj "wedding book" i to za vrlo razumne novce.
Ušteda: cijene usluga fotografskih studija kreću od 1000 do 5.000 km i više. Ovisno o tome kakav aranžman dogovorite sa svojim fotografom/amaterom, vaša ušteda može biti i nekoliko stotina maraka.

6. Umjereno i pametno s hranom:

rijetki su ljudi koji se na vjenčanje dolaze dobro najesti (ili nedajbože prejesti). Zbog toga je važno da hrana bude lagana, ukusna i poslužena u umjerenim količinama. Vjenčanja s osam ili više sljedova hrane, hrpama mesa i gulašima davna su prošlost, potpuno neprimjerena za današnji način života. Mislite i na back up plan - u slučaju da vam ipak ostane višak hrane, organizirajte da ona bude dostavljena onima kojima je to potrebno - socijalno ugroženim obiteljima i osobama.
Ušteda: ovisno o količini i vrsti jela od 5 do 10 km po osobi.

7. Pečenje kolača prepustite obitelji, susjedima ili prijateljima: možete li se osloniti na svoje bližnje da vam pomognu oko kolača, prihvatite njihovu pomoć. Birajte jednostavne vrste suhih kolača. Ponudite se da vi sami kupite potrebne sastojke.
Ušteda: cijena kupovnih kolača kreće se od 50 do 100 kuna po kilogramu. Ovisno o tome kupujete li sastojke ili vas prijatelji časte kolačima, uštedjet ćete 10 ili više maraka po kilogramu kolača.

8. Muzika - DJ ili prijatelji:

razvikani ili popularni svadbeni bendovi mogu vas stajati od 1.000 pa do više tisuća eura. No, radi li se samo o jednoj osobi, DJ-u koji će puštati sve hitove kojih se sjetite, troškovi su znatno manji. A ako netko od vaših prijatelja lijepo svira i pjeva ili možda čak ima bend, probajte dogovoriti da odsvira barem dva do tri seta pjesama i tako zabavi goste.
Ušteda: nekoliko stotina maraka.

9. Uštede na stylingu mogu biti velike:

veće šanse za uštedu imaju muškarci. Naime, oni lako mogu odabrati odijelo ili styling koji će nositi i nakon vjenčanja. Kod djevojaka je to teško, ali ne i nemoguće. Dečki, birajte jednostavne, klasične krojeve i boje koje možete nositi i nakon vjenčanja. Važno je da se osjećate ugodno i opušteno, a dobrom kombinacijom možete izgledati vrlo svečano. Za cure je također bitno da se osjećaju opušteno, ali i lijepo. Možda se možete osloniti na neku prijateljicu koja se bavi šivanjem ili modnim dizajnom. Povoljnije varijante su i iznajmljivanje vjenčanice ili kupnja putem interneta. S obzirom da za vjenčanje obično znate mjesecima unaprijed, ciljajte rasprodaje na kojima ćete povoljnije kupiti cipele, torbicu i još poneku sitnicu (donje rublje, ukrase, materijal za šivanje…). Haljina za poslije ponoći predstavlja dodatni trošak, ali i komplikaciju. Zbog toga je ovaj običaj postao sasvim neuobičajen.
Ušteda: iznajmljivanje i kupnja vjenčanice ili šivanje u nekoj poznatoj modnoj kući može vas stajati od 1000 do 5.000 km i više. Povjerite li šivanje dobroj krojačici, salonu vjenčanica ili prijateljici, trošak ne bi trebao prelaziti 500  km. Na cipelama je moguće uštedjeti , kao i na odijelu.

10. Razumno s gostima:

veliko vjenčanje s gostima koje niste vidjeli po nekoliko godina ili vjenčanje na koje ćete pozvati goste s kojima se i inače družite? Kada sastavljate popis, nemojte pozivati goste "reda radi". Vjenčanje je važan dan u vašem životu i provedite ga s onima koji su vam zaista dragi. Također, imajte na umu i njihove potrebe.
Ušteda: ovisno o vremenu, prijevozu i smještaju nekoliko stotina km.

11. Zaposlite organizatora vjenčanja:

u skladu s ovim nesigurnim vremenima, vjerojatno u svojoj okolini imate prijatelja koji je nezaposlen i traži posao, a dobro mu leži organizacija. Osim toga, spreman je saslušati svaku vašu želju i potruditi se realizirati je. Jednostavno mu ponudite posao. Dogovorite razumnu cijenu i jasne ciljeve. Organizacija vjenčanja za malo novaca iziskuje nešto više vremena. Ne kaže se uzalud: vrijeme je novac. Zbog toga nedostatak vremena nadoknadite uz pomoć prijatelja.
Ušteda: mnogo vremena, a na dobitku može biti i vaš prijatelj kojem će se podići samopouzdanje, steći će dodatno iskustvo, a možda i dobiti novi posao.

12. Počnite na vrijeme:

pri tome ne mislimo samo na planiranje vjenčanja, nego i na štednju za vjenčanje. Planirate li vjenčanje godinu dana unaprijed, svaki mjesec odvojite za vjenčanje barem 100 km. Bolje išta nego ništa, a u svakom slučaju bolje nego dizanje kredita. Kalkulacije tipa "uloženo - dobiveno" bolje je izbjegavati. Novac i ostali darovi koje ćete dobiti trebali bi biti materijalna potpora vašem budućem životu, a ne instrument za krpanje dugova i kredita.

preneseno sa pametna kuna .hr

kune pretvorene u km