10 najboljih savjeta za sve slobodne žene

...urednice. Dobrih četrdeset godina prije nego što je 'Seks i grad' postao kulturni fenomen, sa svojim protagonisticama sjajno odjevenim, profesionalno ambicioznima, željnima seksa - objavljena je knjiga 'Seks i grad' nedavno preminule osnivačice i dugogodišnje urednice Cosmopolitana Helen Gurley Brown koja je učila neudane žene šezdesetih da izvuku najviše iz svog života, ponajviše iz brojnih vrućih veza.

Rane šezdesete nisu bile veselo vrijeme za neudane žene u Americi. 'Ako ste žena i niste se udali do 30., mogli ste slobodno otići do Grand Canyona i baciti se', objašnjavala je tadašnji prevladavajući stav. Brown je znala da se žene žele osjećati dobro, da se ne žele stidjeti svojih životnih izbora. 'Slobodna djevojka je pobjednik, a ne gubitnik', napisala je. Evo njezinih savjeta:

Što vam treba da osvojite lijepi broj ljubavnika
Postoje mnoge stvari koje slobodna žena treba u svom repertoaru da bi zavela zgodnog ljubavnika, ali Helen Gurley Brown tvrdi svojim čitateljicama da im jedna stvar nije potrebna: ne trebate biti ljepotica. Sama Helen zavela je neke od najpoželjnijih mladoženja iako je pisala da ona nije lijepa, čak ni zgodna, pogotovo nije razvijena ili briljantna, a jednom je, priznala je, imala najgori slučaj s aknama. Njezina femme fatale ne treba biti posebno bogata. Čak i najobičnija cura bez novca može biti briljantna na svoj način, što muškarci često otkrivaju s iznenađujućim užitkom. Ne morate biti najbolja ili najljepša ili imati najveće grudi. 'Ono što vi trebate učiniti jest raditi sa sirovinom koja vam je na raspolaganju, a to ste sami vi, i nikada ne odustati.'

Zašto neudane žene ne trebaju izbjegavati arhetipske Don Juane
On će vam sigurno slomiti srce i riskirat ćete da vam prenese groznu spolnu bolest, ali hodanje s Don Juanom je vrijedno truda. 'Nijedna djevojka nije spremna za udaju, ako nije prošla trening romanse s Don Juanom. To mora biti dio njezinog treninga', savjetuje HGB. Ali svaka cura mora biti spremna na posljedice ovog treninga - koje su dobre, loše i mogu biti destruktivne - te naučiti kako prepoznati Don Juana one sekunde kad ga upozna. Dobra lekcija: 'Don Juanaova motivacija i pozornost prema detaljima izazivaju strahopoštovanje. On će se jednako truditi da zavede misicu i malu sivu mišicu. Ne ograničava se samo na dobre restorane, dobro vino ili dobre ulaznice za kazališne predstave. Loše je što je Don Juan bolestan u glavi, naravno, bolestan kao i svaki čovjek koji misli da je Napoleon. No on je također muškarac koji, nažalost samo privremeno, može učiniti da se osjećate kao Audrey Hepburn koja se šulja iz palače kako bi pala u zagrljaj Gregoryja Pecka. Koja slobodna cura ne bi htjela takvu vezu punu uzbuđenja, bez obzira na to koliko je prolazna? Dobro je da afera s Don Juanom bude kratkog vijeka, u suprotnom čak i normalne djevojke mogu doživjeti privremeno zatajenje moždanih funkcija i udati se za ovu budalu.

Zašto radno mjesto može biti najbolje mjesto da pronađete svog muškarca
Stvari su se, nema sumnje, promijenile na tržištu rada od šezdesetih godina, kada je HGB napisala svoju knjigu, ali ona nudi nekoliko dobrih razloga zašto bi se slobodna djevojka trebala tiho nametnuti između 9 i 5. Na kraju radnog dana mnogi neoženjeni muškarci imaju veće planirane izlaske s nekom mladom ženom ('Nije važno što ga ona drži svojim potencijalnim robom zbog svog sjajnog odreska i souffléa koje njegova majka nikad nije skuhala'), pa je za mladu ženu imperativ da izgleda poželjno tijekom jutarnjih sastanaka, pauze za ručak... 'Ako ste mu blagdan za oči tijekom dana, on se samo može okrenuti prema vama kad ponestane recepata.' HGB je tvrdila da se pogrešno vjeruje da uredska romansa može naštetiti karijeri. Naprotiv: 'Djevojka će u ljubavi sa svojim šefom raditi sedam dana u tjednu i željeti da ima još više dana. Teško za nju, ali nevjerojatno za posao!'

Što je muškarcima seksi kod žena? (Savjet: seksi žene ne glume u krevetu)
Naravno, postoji mnogo zgodnih manevara koje žena može povući kako bi postala poželjna muškarcu. Ali osnovna je stvar, HGB piše, da seksi žena mora biti žena koja uživa u seksu. 'Biti seksi znači da ste prihvatili sve dijelove tijela kao vrijedne i simpatične, vaše reproduktivne organe, grudi, probavni trakt', piše HGB. 'Žena koja barem povremeno doživi orgazam od korijena kose do vrhova nožnih prstiju je seksi.'

Zvuči kao kliše, ali ponekad je najbolji put do srca muškarca (ili do njegovih hlača) kroz želudac
Ovo možda zvuči kao da nema veze o ostatkom filozofije Helen Gurley Brown, koja se nikada nije zalagala za to da žene moraju biti majstorice kuhanja, ali sposobnost da pripremite ukusnu večeru za prijatelje ili samo za jednog posebnog prijatelja privlačna je za oba spola. A budući da su muškarci biološki više usredotočeni na svoje primarne instinkte (hranu i seks), biti dobra kuharica vjerojatno je jednako važno kao i biti dobra u krevetu. Iz tog razloga HGB posvećuje čak 13 stranica receptima pod naslovom 'Tri male nevjerojatne večere (i jedan polu-mitski brunch)'. Prezentacija je ključna, ali i ravnoteža. 'Ponekad se dogodi da niste večer prije znali da ćete imati gosta za doručak, ali on je tu i gladan je!' Helen sugerira da u tim prilikama nekoliko jednostavnih sastojaka i sposobnost improvizacije čini razliku.

Što god radili, ne dopustite da vam ruke postanu mlohave
Utezi za ruke vaš su vrijedan saveznik, jer nadlaktice otkrivaju ženinu dob preciznije nego ijedan drugi dio tijela. Vježbate, savjetuje HGB.

Ne bojte se nanijeti ruž za usne
Muškarci vole žene koje ne nose šminku, zar ne? Pogrešno. 'Muškarci jednostavno misle da im se ne sviđa make-up!' HGB tvrdi da malo ruža (ili puno) može pomoći ženi slobodnoj curi sve dok ga zna nanositi ispravno i ne ostavljati na ovratniku njegove bijele košulje. Nemojte povjerovati da će vas ruž za usne pretvoriti u Marilyn Monroe. Ali svaka razumna žena zna da šminka može istkanuti zanimljivo, živo, seksi lice.

U obranu flerta s oženjenim muškarcem
Samostalna cura trebala bi znati granice: kao i u slučaju Don Juana, ne bi trebala stavljati šape na oženjenog muškarca... osim ako je spremna na posljedice, a one dolaze u formi strašne ljubomorne supruge i lažnih obećanja da će ostaviti svoju obitelj i osnovati novu s vama. 'Mnogi muškarci u lovu na ljubavnicu su sasvim zadovoljni (iako ne i sretni) u braku sa ženama koje obožavaju i razvod im ne pada na pamet', pisala je HGB. Još gore, on je zadovoljan malim privilegijama i vjerojatno nije vjerniji svojoj ljubavnici nego supruzi. No, oženjenima je teško odoljeti. Oženjeni muškarac u odnosu prema svoj ljubavnici najkreativnije je stvorenje na svijetu. Sve dok slobodna cura razumije tri stvari: ona može iz ove veze izvući dovoljno užitka, oženjeni muškarac može imati važno mjesto u životu slobodne djevojke kao poseban prijatelj i intimus, a također je sjajan kao povremeni ljubavnik (ako živi stotinama kilometara dalje od vas i obeća da će vas posjetiti samo dva puta godišnje).

Zapamtite, ključ sreće u životu slobodne djevojke nije destinacija, nego putovanje
HGB nije pisala knjigu kao vodič za lov na supruga. Jer, draga čitateljice, 'možete se udati ili ne. U današnjem svijetu to više nije veliko pitanje za žene. One koje cvjetaju samo za muškarce, mogu se slobodno opustiti i zapustiti, provesti svoj dan polirajući svoj statusni simbol i shvatiti da nikada neće narasti, naučiti, suočiti se sa zmajevima. Njih, misli HGB, možemo samo žaliti. Igrate li dobro svojim kartama, vaš život može biti jedna velika i sjajna predstava: uživajte na bilo kojem mjestu i bez obzira na to jeste li u paru na balkonu ili sami u parteru, nemojte propustiti ništa.'

Izvor: tportal.hr