Gibonnijev spot 'Vesla na vodi' plagijat?

Međutim, nagrađivani videoclip koje se osniva na alegorijskoj priči o odanosti i odrastanju, već je nekoliko mjeseci predmet rasprave na You Tubeu, a tvrdi se kako je plagijat videoclipa 'I lived on the moon' francuskog benda Kwoon iz 2007. godine.

Upozorenje je stiglo u redakciju dnevno.hr jednog čitatelja koji želi ostati anoniman.

On je naveo kako su sumnju u plagijat na svojoj profilnoj stranci izrazili i članovi Kwoona koji su rekli kako već neko vrijeme pokušavaju doći i autora Zdena Basšića i Amanuela Šumberca kako bi se očitovali po tom pitanju, ali bez uspjeha. Band navodno razmišlja o pokretanju pravnih akcija po pitanju Gibbonijevog spota.

Očitovanje o svome radu, novinari dnevno.hr su dobili od autora Bašića i Šumberca koji su u opširnom zapažanju naveli kako su se u svome poslu vodili željom za kreativnim stvaranjem, odgovorno i s poštovanjem.

- Vrlo teško je govoriti o ovakvoj temi, zato što za realizaciju ovakvog projekta je potrebna dugotrajna priprema, detaljna razrada i dugotrajan proces realizacije i stvaranja. Pogotovo kada se radi o uvjetima gdje većinu produkcije realizira samo dvoje ljudi i njihov kreativan napor kroz osam mjeseci rada. Tako da objašnjavati ovakvu temu je samo po sebi vrlo ponižavajuće - izrazi se uspješni dvojac.

'Traženje originalnosti nema smisla samo po sebi'

Suradnja dvojaca i etabliranog pjevača razvila se u puno širi projekt te se osim glazbenog spota predstavio i devetominutni glazbeni animirani film 'Vesla' koji je stvaran paralelno sa spotom.

Sama ideja i koncept filma bazirana je na osobnom iskustvu autora teksta, Gibonnija, koji govori o emociji - gubljenju osobe koje voli (kroz smrt). Ideja Bašića i Šumberca kao autora videa metaforički govori također kroz emociju; od gubitka djetinjstva, gubitka prijatelja, gubitka igračke te pokušaju da se nadvlada gubitak (smrt) kroz ustrajnost, maštu - kreativnost. Sve se to odvija kroz arhetipove i motive iz mitologije - Veslar koji prevozi mrtve, jednooko slijepo biće tišine, kule u oblacima itd.

Kako naglašavaju autori, radi se o opće poznatim arhetipovima iz antičke i germanske mitologije kojima nije namjera da se koriste kao originalni arhetipovi, već kao poznati simboli u svijesti na koje se gradi emocija i fabula videa.

- Tako da uspoređivanje i traženje originalnosti u tom pogledu nema smisla samo po sebi jer takvih vizualnih referenca ima vrlo mnogo i u raznim medijima, koju su oblikovali i utjecali na svijest autora kao i gledatelja među kojima bi bili i Terry Gilliam, Tim Burton, Yannick Puig, Alan Parker, u drugim medijima: Salvador Dali, Alberto Giacometti, Jean Tinguely.... i mnogi drugi sa kojima se može povući filmska ili likovna paralela iz povijesti umjetnosti - navodi autorski dvojac.

- Ako promatramo ovaj rad kroz vizuru da se radi o plagiranju Yannicka Puiga, možemo onda govoriti i opravdanije da se radi o plagiranju Terry Giliama ili Tima Burtona, ili njemačkog ekspresionizma u filmu, isto kao i nadrealističkog pokreta u slikarstvu i ilustraciji, koji su na jednaki način, a vjerojatno i puno više vizualno utjecali na nas kao autore ovoga spota, kao što su vjerojatno utjecali i na Yannick Puiga, autora spota francuskog benda - dodaju.

Zdenko i Manuel kažu kako im je iskrenu žao što je došlo do ovoga, jer, kao mladi autori, smatraju Yannicka Puigina i band Kwon svojevrsnim uzorima u likovnom i glazbenom smislu i vrlo poštuju njihov rad.

- To smo izjavili i u komunikaciji s njima. No, sudeći prema svemu, čini se da naš odgovor nisu doživjeli sa razumijevanjem. Premda smo izrazili poštovanje prema njihovom radu, čini se da se ovdje ne radi o zaštiti autorskih prava nego o nekim drugim interesima koje za sebe traži bend ili anonimne osobe - zaključuju mladi umjetnici.

Video spot za Gibonnijev singl 'Vesla na vodi':

Video spot singla 'I lived on the moon' francuskog benda Kwoon: