HŽRK GRUDE Ne bojimo se mi prijetnji, a Umičević ako se želi baviti politikom neka to čini izvan rukometa

HŽRK Grude
hercegovina.info

Puno bure u domaćem rukometu izazvale su izjave predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske i potpredsjednika Rukometnog saveza BiH Marinka Umičevića, koji je rekao da će se na idućoj sjednici založiti za ukidanje RS Herceg-Bosne, ali i to da hrvatski klubovi iz BiH ukinu predznak "hrvatski", kazavši  kako ga to "hrvatski" iritira.

Na njegove izjave priopćenjem su reagirali i u HŽRK Grude.

"Rukometni klubovi, sportska i cijela javnost u BiH zadnjih dana šokirani su istupom predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske i dopredsjednika Rukometnog saveza BiH Marinka Umićevića prijetećim najavama da će od Upravnog odbora RS BiH i Ustavnog suda BiH tražiti ukidanje predznaka Hrvatski kod svih rukometnih klubova, te ukidanje Rukometnog saveza Herceg – Bosne. Nismo do sada reagirali na istupe g. Umićevića koji nemaju veze sa sportom, jer smo prepustili  mjerodavnim tijelima rukometnog saveza BiH da to riješe, no posljednje izjave koje obiluju međunacionalnom mržnjom i atakom na temeljna ljudska prava ,izazvala su oštre reakcije naših sponzora, prijatelja kluba i navijača, te drugih klubova, kako onih koji nose predznak hrvatskih, tako i onih drugih da se kao klub moramo oglasiti. Ne bojimo se mi prijetnji, jer naš klub djeluje u skladu sa svim važećim propisima u državi Bosni i Hercegovini i u skladu sa svim pravilima Rukometnog saveza BiH. Naš klub registriran je u skladu sa zakonom  kao Hrvatski rukometni klub Grude. Šest puta zaredom postao je državni prvak s istim predznakom i to nikome ni u BiH, a ni u drugim zemljama u kojima smo kao predstavnici BiH igrali natjecanja EHF-a ili Ženske rukometne regionalne lige nije smetalo. Naprotiv, svi naši suparnici rado dolaze u Grude i zahvaljuju nam na gostoprimstvu, te respektiraju organizaciju našeg kluba i doprinos koji dajemo promociji rukometa, osobito ženskog rukometa  i sporta općenito.

S jedne strane predznak hrvatski nedvojbeno određuje naš identitet s kojim se ponosimo. S druge strane, potpuno smo otvoren klub za sve rukometašice, bez obzira na to koje su narodnosti ili religije. Klub smo koji razvija čiste sportske odnose i toleranciju primjerenu svakome demokratskom društvu. Uostalom, to mogu potvrditi poznate rukometašice koje su dio karijere provele u našem klubu i trajno ostale vezane uz klub zbog odnosa koje su u njemu imale.

Rukometni savez Herceg – Bosne također je kao sportska udruga registriran i ustanovljen u skladu sa svim propisima ove zemlje, ima svoj Statut prema kojemu djeluje i svoje organe koji obavljaju poslove radi kojih su osnovani. Kao takav sastavni je i jednakopravni dio Rukometnog saveza Federacije BiH  i Rukometnog saveza BiH. To se može promijeniti samo voljom onih koji su osnivači Rukometnog saveza BiH i Rukometnog saveza Federacije BiH, s kojim g. Umičević nema ništa.

Nijednom klubu niti savezu mi ne negiramo takva prava, naprotiv sa svim klubovima želimo graditi sportske, prijateljske odnose i sretni smo da takve klubova imamo diljem BiH, pa i entitetu RS-a, te u zemljama okruženja. Vjerujemo da huškačka retorika gospodina Umićevića neće poremetiti takve odnose. Očekujemo ispriku g. Umićevića za izrečeno i pozivamo ga da se vrati duhu sporta, a ako se želi baviti politikom neka to čini izvan rukometa", stoji u priopćenju kluba iz Gruda.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.