FOTO/VIDEO  39 GODINA MEĐUGORJA Sve u znaku domaćih hodočasnika, strani prate putem interneta i čekaju otvaranje granica

Međugorje Hodnja mira
hercegovina.info

Navršava se 39. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju. Ove godine ona prolazi neuobičajenije nego ikad. Zbog dobro nam poznate pandemije koronavirusa, sve u Međugorju je u znaku domaćih hodočasnika, dok su oni strani iz cijeloga svijeta u ovom malom hercegovačkom selu prisutni putem ekrana.

Za 39. godina procjenjuje se da je u Međugorje hodočastilo gotovo 40 milijuna ljudi iz cijeloga svijeta.

Sadržaj se učitava...

Blagdan svetog Ivana Krstitelja započeo je tradicionalnom "Hodnjom mira", koja se svake godine održava na današnji dan. Hodnja je krenula u 6 sati ispred crkve svetog Ante na Humcu, a nešto prije 10 sati hodočasnici, predvođeni međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom, stigli su pred župnu crkvu svetog Jakova u Međugorju, nakon čega je uslijedilo klanjanje s Presvetim.

Nakon "Hodnje mira" međugorski župnik fra Marinko Šakota za hercegovina.info je rekao:

Međugorje Hodnja mira

"39. obljetnica Gospinih ukazanja je poziv svima nama na buđenje, na sjećanje, na posvješćivanje sebi, naše uloge i naše zadaće. Mi smo pozvani. Gospa Kraljica Mira je izabrala ovu župu, vidioce, Podrbrdo, Bijakoviće, ali ne radi nas, nego zbog drugih. Vjeruje nama da ćemo joj pomoći u ostvarenju mira u svijetu. Zato je ova godišnjica posvješćivanje da obnovimo svoj zavjet s Gospom Kraljicom Mira", rekao nam je međugorski župnik.

Stranih hodočasnika, osim ponekih koji su se zatekli u Međugorju za vrijeme pandemije te su tu i ostali, ove godine nema. No, oni imaju veliku želju doći i željno iščekuju da se završi cijela priča s nesretnom pandemijom. Narod koji je godinama prednjačio po broju dolazaku u Međugorje su Talijani. Ako itko najbolje poznaje prilike i u neprestanom je kontaktu s brojnim talijanskim hodočasnicima, onda je to zasigurno Michele Vasilj, dugogodišnji vodič u Međugorju."

Međugorje Hodnja mira

"Svakodnevno me zovu prijatelji iz Italije, ali i oni iz cijelog svijeta. Jako im je žao što neće moći ovu 39. godišnjicu provesti u Međugorju. I sami znate koliko je Italiju pogodila pandemija koronavirusa. No, kako mi kažu, njima je samo bitno da se otvore granice, straha za dolazak nemaju. Iako fizički nisu ovdje, prisutni su putem interneta. Za vrijeme dok je pandemija bila na svom vrhuncu, svakodnevno je program iz Međugorja putem prijenosa uživo pratilo 3 milijuna ljudi", kaže Vasilj za hercegovina.info te dodaje.

"Ovih godina smo bili na usluzi hodočasnicima i provodili je radno, a ove godine imamo prigodu malo više vremena provesti sa svojim obiteljima u molitvi na Brdu ukazanja, Križevcu i u crkvi na večernjem molitvenom programu".

Da su okolnosti normalne, pješačkom stazom kroz Bijakoviće danas bi išla rijeka hodočasnika, no, danas prolazeći njom nismo zatekli nikoga.

Sadržaj se učitava...

Staza je dobila i rasvjetu zbog koje je su je hodočasnici do sada izbjegavali noću, no ona će po svemu sudeći prve hodočasnike pričekati do iduće jubilarne 40. godišnjice ili u najboljem slučaju ove godine u kasnu jesen.

Mateo Ivanković, službeni fotograf Radio postaje Mir Međugorje na stotine tisuća fotografija zabilježio je proteklih godina u župi Međugorje i njezinim molitvenim oazama. Na njima se nalazi i jednako toliko hodočasnika koje je fotografirao u trenutcima njihove molitve. No, ove godine fotografira u nikad neobičnijem ambijentu.

Međugorje Hodnja mira

"Bogu hvala za ovo milosno vrijeme, za ove milosne trenutke, dane i godine. Iako hodočasnika ove godine gotovo da nema, moje srce je veliko kao Križevac, jer vidim da su se naši župljani vratili na početke, vratili su se ka življenju Gospinih poruka, poput naših predaka prije četiri desetljeća. Jutros smo u žarkoj molitvi krunice kao od šale prešli petnaestak kilometara od Humca do Međugorja, imao sam priliku zabilježiti povijesne prizore, jer je 95 posto osoba bilo iz naše župe. Bogu hvala, ponavljam, jer ovo je milosno vrijeme koje nam Nebo daje", rekao je za hercegovina.info Mateo Ivanković.

Na inicijativu fra Mire Šege i fra Gorana Azinovića, danas se organizira još jedna zavjetna hodnja za mir. Od 16 sati ispred crkve Krista Kralja u Čitluku, kreće "Hodnja Brotnjaka u duhovno središte Brotnja", kako ju je nazvao umjetnik i glumac Ante Luburić.

Večernji molitveni program u Međugorju večeras započinje molitvom krunice u 18 sati, a sveta misa uočnica je u 19 sati na vanjskom oltaru župne crkve svetog Jakova u Međugorju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.