Zbog neusvajanja državnog proračuna neizvjesno održavanje Lokalnih izbora

Izbori
Izbori

Neusvajanjem proračuna u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, osim produbljivanja krize među koalicijskim partnerima na državnoj razini, pod upitnikom se ponovno našlo i održavanje Lokalnih izbora.

Osim što se sve češće spominje mogućnost da Lokalnih izbora ni ne bude u ovoj godini, upitno je i tko će obnašati zakonodavnu i izvršnu vlast u općinama i gradovima.

Oborivši usvanje proračuna pri prvom čitanju, zastupnici HDZ-a i SNSD-a ozbiljno su doveli u pitanje održavanje ovogodišnjih Lokalnih izbora. U okviru Prijedloga zakona o proračunu institucija i međunarodnih obaveza za tekuću godinu, predviđeno je i više od četiri milijuna maraka za održavanje izbora.

Predloženi zakon podržala su 22 zastupnika, 12 je bilo protiv, a dva suzdržana. Opće većine je bilo, ali postojanje potrebne entitetske većine onemogućili su glasovi protiv iz SNSD-a.

U SIP-u uvjeravaju da su izborne aktivnosti, unatoč svemu, u tijeku. Objašnjenje o još jednoj partiji šaha političkih aktera direktno vezanoj za rad Komisije stalo je u odgovor “pratimo događanja”, prenosi BHRT.