Otvaranje vanjskih granica EU u srpnju, za Balkan još nema odluke

Granica EU
Ilustracija

Europska unija će do kraja lipnja ukinuti ograničenja putovanja unutar zone Šengena, dok bi vanjske granice mogle biti postupno otvorene početkom srpnja, ali o tome tek treba biti donijeta konačna odluka.

"Vjerujem da ćemo se vratiti potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kretanja građana najkasnije do kraja lipnja", izjavila je europska komesarka za unutarnje poslove Ylva Johansson poslije video-konferencije ministara unutarnjih poslova članica EU.

Johansson je na konferenciji za medije rekla da su se mnogi ministri na tom sastanku založili da se ograničenje nebitnih putovanja iz trećih država u EU, koje važi do 15. lipnja, produži za dva tjedna, prenosi Euractiv. Postoje različita mišljenja članica EU o kriterijima za otvaranje vanjskih granica, rekla je Johansson i dodala da će se o tome još razgovarati prije donošenja konačne odluke.

Na sastanku je rečeno da otvaranje vanjskih granica EU mora biti koordinirano, postupno, nediskriminatorno i u skladu sa kriterijima Europske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Hrvatska državna tajnica za europske poslove Terezija Gras je na konferenciji za medije rekla da neke članice EU razmatraju otvaranje granica prema zemljama Zapadnog Balkana, ali da nema konačne odluke. Pri donošenju takve odluke, dodala je Gras, treba se oslanjati na znanstvene činjenice i informacije ECDC i treba izbjeći da te mjere rezultiraju ponovnim uvođenjem kontrola na unutarnjim granicama.

Gras je rekla da će Europska komisija slijedećeg tjedna dati nove smjernice sa više detalja o funkcioniranju vanjskih granica EU.

Johansson je rekla da Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti vjeruje da mjere koje se provode protiv širenja pandemije korona virusa djeluju. Prema podacima tog centra, više od 168.000 ljudi je umrlo od virusa, najviše u Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj, prenio je AP.

"Fizička distanca i druge mjere su i dalje potrebne, naravno. Ali zdravstvene vlasti tvrde da više nema jasnog opravdanja ni za ograničenje putovanja ni za mjere na granicama unutar zone Šengena", rekla je Johansson.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.