DOGOVORILI SE BiH se zadužuje 330 milijuna eura za borbu protiv krize izazvane zbog koronavirusa

Dragan Čović, Milorad Dodik predsjednik RS-a, Bakir Izetbegović, MMF, kredit
Fena

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler poručio je da su danas postignuti važni dogovori za daljnje mjere i odgovore u socioekonomskom dijelu prilika, a u vezi s borbom protiv koronavirusa.

Sattler je bio domaćin sastanka, zajedno s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom, na kojem je postignut dogovor o aranžmanu od 330 milijuna eura kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom u BiH.

Naglasio je da izvanredna vremena zahtijevaju izvanredna rješenja. Istakao je da je BiH do sada pružala adekvatan odgovor u borbi protiv koronavirusa.

- Danas nastavljamo s adekvatnim rješenjima. Važno je da su lideri političkih stranaka danas bili u prilici da postignu suglasnost. Ne govorim samo o kreditnom aranžmanu s MMF-om nego i značajnim sredstvima koja će osigurati Europska unije kroz makro financijsku pomoć - istakao je Sattler.

Naveo je da se i u narednim danima treba nastaviti u zajedničkom i usuglašenom djelovanju.

Na sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika s predstavnicima Delegacije Europske unije u BiH i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, postignut je dogovor o raspodjeli sredstava od MMF-a.

Kako je rečeno nakon sastanka, 330 milijune eura kredita će se dijeliti na postotke, 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, a bit će odvojeno po pola procenta za Brčko Distrikt.

Unutar Federacije nastavit će se dogovor o distribuciji jer, kako je rečeno, županije nose veliki dio borbe s koronavirusom, kad je u pitanju zdravstvo, policija, biroi rada, odnosno ljudi koji će ostati bez posla.