ANTONIJA BANOŽIĆ Za mandata Mire Kraljevića podijeljeno 16 milijuna maraka suprotno zakonskoj regulativi

Antonija Banožić
Antonija Banožić

U izvješću o financijskoj reviziji Grada Širokog Brijega za 2019. godinu revizori su utvrdili da je raspodjela sredstava tekućih transfera u iznosu od 934.825 KM izvršena bez utvrđenih kriterija, objave javnih poziva i brz obveze dostavljanja izvješća i dokumentacije temeljem koje bi se potvrdila namjena korištenih sredstava.

Navedeno nije utvrđeno ni Odlukom o izvršenju proračuna Širokog Brijega za 2019. godinu, a što nije sukladno Zakonu o proračunu u FBiH.

Na problem nezakonskog dodijeljivanja novca iz proračuna na 37. sjednici Gradskog vijeća upozorila je predsjednica kluba vijećnika HDZ 1990 Antonija Banožić, te predložila da se u dnevni red sjednice uvrsti točka: Pristupanje izradi Pravilnika o raspodjeli tekućih transfera iz proračuna Grada. Prijedlog je stavljen na glasanje te je glatko odbijen uz 3 glasa za, 1 suzdržan i 18 protiv.

“Odbijanjem prijedloga za pristup izradi Pravilnika o raspodjeli tekućih transfera iz proračuna javnosti je dano na znanje da će Gradska uprava i u budućnosti novac za tekuće transfere dijeliti nezakonito. Samo u jednoj godini po osobnom nahođenju gradonačelnika je podijeljeno nešto manje od milijun maraka, a ako uzmemo u obzir da je aktualni gradonačelnik na vlasti od 2004. godine i da je po istom principu dodijeljivao novac za tekuće transfere, onda možemo zaključiti da je oko 16 milijuna maraka građanskog novca za mandata Mire Kraljevića podijeljeno suprotno zakonskoj regulativi. Na nužnost izrade Pravilnika uporno upozoravam četiri godine, ali vladajuća stranka i veći dio tzv. oporbe prijedlog redovno odbijaju.” izjavila je vijećnica Antonija Banožić

U financijskom revizorskom izvješću su također utvrđene nepravilnosti oko prikupljanja komunalne naknade, korištenja službenih vozila, angažiranja fizičkih osoba za građevinske radove, te dodataka na plaću gradonačelniku Miri Kraljeviću i predsjedniku GV Vinku Topiću. U tom kontekstu vijećnica Antonija Banožić je gradonačelniku na sjednici postavila slijedeća pitanja:
 

1.    Zašto Grad nije osigurao naplatu prihoda po osnovu komunalne naknade na svoj depozitni račun, niti je uspostavljen nadzor i kontrola nad prikupljenim sredstvima od komunalne naknade sukladno zakonskoj regulativi?
   

2.    Temeljem čega je gradonačelniku dodijeljen funkcionerski dodatak na plaću u iznosu od 600 KM mjesečno, a predsjedniku Gradskog vijeća u iznosu od 300 KM mjesečno?

3.    Zašto za građevinske radove na osnovnoj školi u iznosu od 49.140 KM nije provedena procedura javne nabavke? Na koji način je dogovoren posao sa fizičkom osobom, odnosno prema kojim kriterijima je baš ta fizička osoba izabrana za izvršenje građevinskih radova?

4.    Zašto se u Gradskoj upravi ne vodi evidencija putnih naloga za službena vozila i kako uopće kontrolirate koriste li se službena vozila u službene ili privatne svrhe?

Gradonačelnik je vijećnici odgovorio kako će odgovore dobiti pismeno, te je u nastavku pokušao ublažiti zaključke revizorskog izvješća govoreći kako je revizija tu da bi utvrdila određene greške u papirologiji i procedurama, te da oni uvijek nađu neke nedostatke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.