FOTO  Del Potro svladao Federera i osvojio Us Open

Nakon četverosatne borbe Argentinac je došao do svoje prve Grand Slam titule u karijeri, te postao prvi Argentinac pobjednik u New Yorku nakon Giullerma Villasa 1977. godine. Učinio je to u prvom finalu US Opena igranom u pet setova nakon pobjede Andrea Agassija nad Toddom Martinom 1999. godine.

Del Potro je Federera pobijedio prvi put u njihovu sedmome međusobnom meču. Švicarac, prvi nositelj turnira, tako je u svom 21. Grand Slam finalu izgubio šesti put. Prvi put u završnici najvećih turnira pobijedio ga je netko drugi osim Rafaela Nadala. I posljednji put na US Openu, 2003. godine Federer je izgubio od Argentinca – Davida Nalbandiana.

Najbliže pobjedi Federer je došao u desetom gemu četvrtog seta, točno dva poena (5-4, 30-30 na servis Argentinca), no Del Potro mu nije dozvolio niti jednu meč-loptu. Iskoristio je svoju treću u petom setu, u kojem je slomio Švicarca sa 6-2.

Del Potro, šesti nositelj, ponovno je neraspoloženo krenuo u meč, slično kao protiv Marina Čilića u polufinalu. Najviše je problema imao sa servisom, kojeg je podizao kako je meč napredovao. Imao je problema sa servisom i Federer. Upisao je neuobičajeno visokih 11 dvostrukih servis-pogrešaka, naspram samo 13 aseva. Obojica su također više promašivali negoli zabijali: Federer je imao 62 neprisiljene pogreške naspram 56 winnera, a Del Potro 60 naspram 57 winnera.

Nakon pobjedničkog poena Del Potro se srušio na teren. Pehar je podigao sa suzama u očima.

"Kad sam legao na tlo, štošta mi je prošlo glavom: obitelj, prijatelji, sve... Ne znam kako to objasniti, možda budem mogao sutra ili sljedeći tjedan. Bio je ovo moj san. Sada je završeno. Idem kući sa trofejem i to je najljepši osjećaj dosad u mom životu", izjavio je Del Potro, kojem je čestitao i Federer:

"Juan Martin je igrao sjajno. Davao se koliko se god mogao i na kraju je bio bolji igrač na terenu. Četiri naslova ovdje bila su sjajna, pet također. Bio bi i šesti,. No ne možeš ih imati sve. Nisam razočaran. Imao sam prekrasno ljeto, a i ovdje sam igrao odličan turnir. Nisam imao sreće."

U dva navrata tijekom meča Federera je poljuljalo Argentinčevo pozivanje «oka sokolovog». Kod prve je situacije bio uvjeren da je sustav pokazao pogrešni otisak loptice, tvrdeći da je jasno vidio da je sporna bila vani. Bilo je to kod 30-30 u drugom setu i njegova 5-4 vodstva uz prednost breaka. Umjesto 40-30 tako je presuđeno na 30-40, a vidno iznervirani Švicarac propustio je priliku dobiti drugi set na svom servisu. U tie-breaku je potom izgubio 7-5.

Slično se sve odigralo u devetom gemu trećeg seta. Del Potro je, po Federeru, «oko sokolovo» pozvao prekasno, s prevelikom zadrškom. Federer je na putu do svoje klupe prozvao suca Jake Garnera da ne drži do pravila, nakon čega mu je ovaj rekao da "bude tiho". Tada je prvi tenisač svijeta «puknuo». Čak je opsovao.

"Nemoj mi govoriti da budem tiho. Govorit ću kad ja to hoću. Boli me što on kaže!" Taj je set ipak Federer dobio. Del Potro mu ga je poklonio dvama dvostrukim servis-pogreškama. Više mu ništa nije dao.